Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία ανοχή σε ιστορικό αναθεωρητισμό και φαντασιώσεις

Αυστηρό μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της εθνικής κυριαρχίας  θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ρότερνταμ, στη γειτονική Τουρκία, απαντώντας στο κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων από την Τουρκία, με τις οποίες η Άγκυρα,  αμφισβήτησε σήμερα την εθνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

«Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, δηλαδή φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και μια προβολή ισχύος που δεν ευθυγραμμίζεται με την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται στο Ρότερνταμ.

«Το τελευταίο στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ίσως κάποιοι στη Ρωσία να είναι χαρούμενοι αν αυτό συμβεί, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και ταυτόχρονα θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα. Γι’ αυτό και πριν την Ουκρανική κρίση εμείς θέλαμε να ενδυναμώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ.

Είμαστε μια δύναμη ειρήνης είμαστε μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείτε με αυστηρό τρόπο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών. Σοκαριστήκαμε ανακαλύπτοντας τι σημαίνει να έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο και μάλιστα οι ιδρυτές αυτού του κόμματος καθώς και οι ιδρυτές της ΕΕ αγωνίστηκαν τόσο σκληρά, ώστε να διασφαλίσουν και επιπλέον πολλοί πίστευαν πως ήταν περιχαρακωμένο και ότι η ακεραιότητα της Ευρώπης δεν θα παραβιαζόταν ποτέ από την ισχύ των όπλων», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, «φωτογράφισε» την Τουρκία, λέγοντας ότι θα δοθεί «σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ