Κομισιόν: Σάλος από τον διορισμό μιας Αμερικανίδας στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού

Σάλο έχει προκαλέσει στην Κομισιόν η πρόσληψη μιας Αμερικανίδας στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με τις αντιδράσεις να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Βουλή, αλλά και από την Γαλλία. Η Κομισιόν προσέλαβε την Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον στη θέση της Επικεφαλής Οικονομολόγου Ανταγωνισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.   Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σε μια τόσο υψηλή θέση προσλαμβάνεται μη Ευρωπαίος, πολύ περισσότερο, όταν η Ευρώπη έχει ανοιχτά θέματα ανταγωνισμού, με τις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδοτεί πλούσια την αυτοκινητοβιομηχανία, προκαλώντας ζητήματα ανταγωνισμού με την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις είναι πολύ περιορισμένες κι έτσι τα αμερικάνικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ πιο φτηνά από τα ευρωπαϊκά.

Με επιστολή τους προς την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι επικεφαλής τεσσάρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Renew, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι) σημειώνουν πως παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν το προνόμιο της Κομισιόν για εσωτερικές ή εξωτερικές προσλήψεις, (η Επιτροπή) «δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές αρχές, τα συμφέροντα και στόχους της Ένωσης».

«Σε μια περίοδο εντατικού ελέγχου των θεσμικών μας οργάνων έναντι ξένων παρεμβάσεων, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την εκτίμηση των υποψηφίων εκτός ΕΕ για μια τόσο υψηλή θέση και στρατηγική θέση», επισημαίνουν στην επιστολή τους, οι Στεφάν Σεζουρνέ, Μάνφρεντ Βέμπερ, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, Τέρρι Ράιντκε και Φιλίπ Λαμπέρ.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλας Ουζβάρι, απάντησε ότι η απόφαση ελήφθη από το Σώμα των Επιτρόπων την περασμένη Τρίτη, 11 Ιουλίου και εξήγησε ότι πρόκειται για θέση ανώτερου διοικητικού επιπέδου. Επίσης, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι με βάση την πάγια πρακτική που ακολουθείται τώρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψης. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναντ, επισήμανε ότι η προκήρυξη για τη θέση δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο και ήταν ανοιχτή και σε πολίτες που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ «λόγω της ιδιαιτερότητας των προσόντων και των δεξιοτήτων που απαιτούνταν. Πρόκειται για συγκεκριμένο πόστο το οποίο απαιτεί τεχνική ειδίκευση και ακαδημαϊκά προσόντα, όπως αναφερόταν συγκεκριμένα στην προκήρυξη».

Έξαλλο και το Παρίσι

Την αντίδραση και της Γαλλίας έχει προκαλέσει η απόφαση των Βρυξελλών να διορίσει την Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον στη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά κάλεσε χθες την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκετ Βεστάγκερ να επανεξετάσει τον διορισμό. «Η ψηφιακή ρύθμιση είναι ένα βασικό ζήτημα για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Αυτός ο διορισμός αξίζει να επανεξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», έγραψε η Γαλλίδα υπουργός εξωτερικών στο Twitter, ενώ ο Ζαν Νοέλ Μπαρό, υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών, ανέφερε από την πλευρά του ότι «σε μια εποχή που η Ευρώπη ξεκινά την πιο φιλόδοξη ψηφιακή ρύθμιση στον κόσμο, ο πρόσφατος διορισμός του επικεφαλής οικονομολόγου της Γ.Δ. Ανταγωνισμού εγείρει εύλογα ερωτήματα».

Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο ο βουλευτής Μπενζαμέν Χαντάτ χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διερωτώμενος: «Κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν είχε τις απαιτούμενες δεξιότητες;». Σύμφωνα με την γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos, η Σκότ Μόρτον αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Yale, στη συνέχεια υπήρξε επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στο αντιμονοπωλιακό τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ μεταξύ Μαΐου 2011 και Δεκεμβρίου 2012, εργάσθηκε ως σύμβουλος μεγάλων τεχνολογικών εταιριών όπως η Apple και η Microsoft.

Η προϋπηρεσία της εγείρει πολλά ζητήματα για την θέση στην οποία τοποθετήθηκε, θέση στην οποία έχει μεγάλη σημασία η εμπιστευτικότητα. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν πάγιους περιορισμούς στην επαγγελματική μετανάστευση και δεν είναι καθόλου εύκολο να μετακομίσει ένας Ευρωπαίος πολίτης στην Αμερική, για να εργαστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ