Κομισιόν: Πρότεινε μείωση κατά 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου

Πρόταση στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση του φυσικού αερίου έκανε η Κομισιόν, σήμερα, στο διάστημα από τον Αύγουστο ως τον Μάρτιο (του 2023), καθώς παραμένουν αμείωτοι οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τις σχετικές προμήθειες.

Σε αυτή τη φάση η σύσταση της Κομισιόν είναι εθελοντική, αλλά μπορεί να γίνει υποχρεωτική οδηγία, αν η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα των αγωγών φυσικού αερίου, μέσα στο καλοκαίρι. Αύριο, θεωρητικά, αναμένεται να ξαναρχίσει η λειτουργία του αγωγού, Nord Stream 1, ο οποίος σταμάτησε να λειτουργεί πριν από δέκα ημέρες, για να γινουν τεχνικές εργασίες συντήρησης, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Μόσχα. Ωστόσο, εκφράζονται συνεχώς φόβοι ότι η Μόσχα δεν θα τηρήσει τον λόγο της και δεν θα ανοίξει πάλι τη στρόφιγγα, όπως λέει ότι σκοπεύει να κάνει.

Οι φόβοι εδράζονται στις αμφίσημες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές, σε τι κατάσταση θα επιστρέψει στη Ρωσία η τουρμπίνα που εστάλη στον Καναδά, στο πλαίσιο της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1.  Ο Πούτιν δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί “σε κάποια στιγμή” τα μηχανήματα να κλείσουν, που σημαίνει ότι ο Nord Stream 1 θα κλείσει.

Πέρσι, η Ρωσία προμήθευσε στην Ευρώπη το 40% του φυσικού αερίου που κατανάλωσε η Γηραιά Ήπειρος. Το 2020 η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και η Ιταλία ο δεύτερος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε σήμερα ότι είναι πλέον “πιθανό σενάριο”, μία πανευρωπαϊκή διακοπή της ροής του φυσικού αερίου.  “Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Κατά συνέπεια, σε κάθε περίπτωση, είτε είναι μερική διακοπή είτε είναι μεγαλύτερη είτε είναι πλήρης διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

(Πηγή: BBC)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ