Κομισιόν: Η συμφωνία με την AstraZeneca και ο όρος για τις τιμές των εμβολίων

Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με την AstraZeneca, μετά και την τελευταία συμφωνία στην οποία κατέληξε η εταιρεία με την ΕΕ, θα ακολουθηθεί από εκπτώσεις για κάθε δόση που δεν παραδίδεται εντός χρονοδιαγράμματος ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στεφάν Ντε Κερσμέκερ.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι για κάθε καθυστερημένη δόση, η έκπτωση αντιστοιχεί σε 10% για έναν μήνα καθυστέρηση, 25% για δύο μήνες καθυστέρησης, 40% για τρεις μήνες καθυστέρηση ή περισσότερο.

Τέλος, όπως σημειώνει η Επιτροπή, η έκπτωση δεν θα ισχύσει σε περίπτωση που η καθυστέρηση στην παράδοση είναι πέρα από τον εύλογο έλεγχο της AstraZeneca, η οποία θα κληθεί να το αποδείξει.

Νωρίτερα , η Κομισιόν είχε ανακοινώσει πως στη βάση του διακανονισμού στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, η AstraZeneca αναλαμβάνει να παραδώσει (πέρα από τις περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις που παραδόθηκαν μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου) ακόμα 135 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 (60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 3ου τριμήνου και 75 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου) και τις υπόλοιπες δόσεις (65 εκατομμύρια) έως το τέλος Μαρτίου 2022.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα ο συνολικός αριθμός δόσεων θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια δόσεις, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης. Τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης.

Κυριακίδου: Το κύριο μάθημα από την κρίση της COVID-19 είναι ο κρίσιμος ρόλος της παγκόσμιας συνεργασίας και των συντονισμένων δράσεων

Στη Ρώμη μεταβαίνει, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων για να συμμετάσχει σε συνάντηση υπουργών Υγείας που διοργανώθηκε από την ιταλική Προεδρία της G20.

«Το κύριο μάθημα που αντλήθηκε από την κρίση της COVID-19 είναι ο κρίσιμος ρόλος της παγκόσμιας συνεργασίας και των συντονισμένων δράσεων» επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια υγεία και τις συνέπειές της στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στέλλα Κυριακίδου

Η Ευρωπαία Επίτροπος αναμένεται να ζητήσει περισσότερη δράση υπέρ της «μιας υγείας μοναδικής » και καλύτερης διασύνδεσης μεταξύ της υγείας των ζώων και του ανθρώπου, των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και παγκόσμια συνεργασία για την υποστήριξη της δίκαιης πρόσβασης σε εργαλεία ελέγχου ασθενειών όπως εμβόλια, ό,τι αφορά στις θεραπείες και τη διάγνωση.

Πριν από τη συμμετοχή της, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «η πανδημία έχει αποδείξει σαφώς τον τρόπο διασύνδεσης των παγκόσμιων συστημάτων υγείας μας» και προσέθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στην πρώτη γραμμή της συλλογικής απάντησης σε αυτές τις προκλήσεις, τόσο εσωτερικά όσο και παγκοσμίως, και προσβλέπω σε μια συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί μια νέα συνεκτική και ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική παγκόσμιας ασφάλειας υγείας».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ