Κοινή δράση ΗΠΑ Βρετανίας και μίας ευρωπαϊκής χώρας εναντίον των Χούθι προαναγγέλλουν οι Τάιμς – Η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα

Σχέδια κοινής δράσης εναντίον των ανταρτών Χούθι έχουν εκπονήσει, ΗΠΑ, Βρετανία και μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η δράση των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών στην Υεμένη, προκαλεί σοβαρά εμπόδια στην διεθνή ναυσιπλοΐα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν σήμερα, 31 Δεκεμβρίου 2023, ότι “σύμφωνα με τα σχέδια, το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τις ΗΠΑ και πιθανώς μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα εξαπολύσουν σειρά πυραυλικών επιθέσεων εναντίον προσχεδιασμένων στόχων, είτε στη θάλασσα είτε στην ίδια την Υεμένη”, όπου εδρεύουν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης υπό την ηγεσία της Ανσαράλα”.

Οι Times ανέφεραν ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα “συντονισμένα πλήγματα θα μπορούσαν να συμμετέχουν για πρώτη φορά πολεμικά αεροσκάφη της RAF ή το HMS Diamond, ένα αντιτορπιλικό τύπου 45, το οποίο κατέστρεψε με επιτυχία ένα επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με πύραυλο Sea Viper στην Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα αυτό το μήνα”.

Η σημερινή επίθεση

Σήμερα, 10 αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πυρά που βύθισαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα μικρά σκάφη με τα οποία οι αντάρτες πραγματοποιούσαν επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως ανέφεραν σήμερα δύο πηγές στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι.
«Δέκα Χούθι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν από το αμερικανικό πλήγμα σε πλοία των Χούθι που επιχειρούσαν να σταματήσουν ένα πλοίο στη θάλασσα στα ανοιχτά του Χοντέιντα», δήλωσε μία από τις δύο πηγές, η οποία ζήτησε ανωνυμία.

Οι τραυματίες διασώθηκαν μετά την επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλα τέσσερα άτομα επέζησαν, σύμφωνα με λιμενικές πηγές, οι οποίες μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας και αυτές να μην κατονομασθούν.

Ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως βύθισε τρία σκάφη των ανταρτών Χούθι έπειτα από επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της δανικής εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών Maersk.

Αμερικανική ανακοίνωση ανέφερε ότι ελικόπτερα που έσπευσαν να βοηθήσουν το Μαερσκ δέχτηκαν πυρά των Χούθι και απάντησαν ευρισκόμενα σε άμυνα, βυθίζοντας τρία από τα τέσσερα μικρά πλοία. Την ανακοίνωση έκανε η Κεντρική Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, CΕNTCOM. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται επίσης πως ένα τέταρτο πλοίο «διέφυγε από τη ζώνη».

Ο ρόλος των Χούθι

Από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, μετά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα στο ισραηλινό έδαφος, οι Χούθι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», σε αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό Λαό, που βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.

Η Maersk

Το Maersk Hangzhou, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Σιγκαπούρης το οποίο ανήκει στη δανική Maersk, ήταν το θύμα της «23ης απόπειρας επίθεσης που έχει πραγματοποιηθεί από τις 19 Οκτωβρίου από τους Χούθι εναντίον διεθνών πλοίων», διευκρίνισε η Centcom.

Η γιγάντια δανική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον του πλοίου της.  Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hangzhou ανέφερε πως επλήγη από πύραυλο καθώς περνούσε από το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και πως στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση από τέσσερα σκάφη ανταρτών Χούθι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να ανέβουν στο πλοίο.

Η επίθεση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς που έχουν πραγματοποιήσει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι βάζουν στόχο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ