Κοέλιο: Στόχος έλλειμμα 3% χωρίς λιτότητα

Η Πορτογαλία θα πετύχει ποσοστό δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2015 χωρίς τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Η Λισαβόνα «θα επιτύχει τους στόχους της (…) και θα βγει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» μέχρι το 2015, εμφανίζοντας «έλλειμμα κάτω από το 3%» του ΑΕΠ, διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου. Η Πορτογαλία «δεν έχει ανάγκη νέων μέτρων για την επίτευξη των αποτελεσμάτων αυτών» δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης και ενώ η χώρα σε λίγους μήνες θα προσφύγει στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου .

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμά της στο 2,7% του ΑΕΠ το 2015. Λιγότερο αισιόδοξη για αυτήν την πρόβλεψη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς προβλέπει έλλειμμα 3,2% για το τρέχον έτος. Για το 2014 η κεντρική κυβέρνηση της Λισαβόνας ελπίζει να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,8% του ΑΕΠ, με τα στατιστικά δεδομένα να αναμένονται στο τέλος του μήνα. Οι Βρυξέλλες σε αυτήν την περίπτωση δίνουν πιο ευνοϊκή πρόβλεψη για ποσοστό 4,6% του ΑΕΠ.

Η χώρα απελευθερώθηκε τον περασμένο Μάιο από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης με το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκε το 2011 σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις και σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ρέγκλινγκ: Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας δεν είναι επιτυχημένες

WSJ: Το μέτρο της λοταρίας πέτυχε αλλού, γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Τελευταίοι και… καταϊδρωμένοι!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ