Κλιμακώνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία – Ο Κωνσταντίνος Φίλης στο enikos.gr για τη “διπλωματία των πλωτών γεωτρύπανων”

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και με συνεχιζόμενες δηλώσεις κάνουν σαφές πώς δεν έχουν σκοπό να κάνουν πίσω στις προκλητικές και άνευ νομικού υπόβαθρου απαιτήσεις τους, πράγμα που φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Anadolu που επιβεβαιώνουνκαι το πρωτοσέλιδο της Realnews.

“Δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε εμφανώς μειονεκτική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, ξετυλίγει την ατζέντα της με αποφασιστικό τρόπο ώστε να επανακάμψει στον εν εξελίξει ενεργειακό παιχνίδι. Σταθμίζοντας τις αντιδράσεις των υπόλοιπων δρώντων, διαπιστώνει ότι ακόμη δεν έχουν κάνει πράξη τις καταδικαστικές ανακοινώσεις σε βάρος της, μένοντας εν πολλοίς σε ρητορικό επίπεδο. Έτσι, συνεχίζει με τη “διπλωματία των πλωτών γεωτρύπανων“, εκτιμώντας πως θα υποχρεώσει τα εμπλεκόμενα μέρη (κράτη και εταιρείες) να αναζητήσουν τη χρυσή τομή μαζί της, για να αποφύγουν τη δημιουργία τετελεσμένων (στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας) ή αναταράξεις σε μία εύθραυστη περιοχή (ειδικού ενδοαφέροντος για τις εταιρείες)” δήλωσε στο enikos.gr, ο Κωνσταντίνος Φίλης, Γενικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

“Επικαλούμενη δε τον ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης, που δήθεν προασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων (οι τελευταίοι αποτελούν εργαλείο για την εκπλήρωση των επιδιώξεων της Άγκυρας), επιχειρεί να εμπλέξει και την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη ή να καταδείξει την αδυναμία/απροθυμία της τελευταίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, με τη διαφορά ότι η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν αναγνωρίζονται ως κρατική οντότητα από καμία χώρα πλην Τουρκίας. Στρατιωτικοποιώντας, λοιπόν, την κρίση με την Λευκωσία, γνωρίζει ότι η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει (και ορθά). Θέλει, συνεπώς, να εκμεταλλευτεί αυτό το δεδομένο για να στείλει ένα μήνυμα ισχύος προς πάσα κατεύθυνση. Στην πράξη, ωστόσο, αφενός, επιβεβαιώνεται ο αντιπαραγωγικός χαρακτήρας της πολιτικής της, εντείνοντας τη δυσπιστία έναντι της ηγεσίας της, αφετέρου, ακόμη και αν προωθηθεί ένας συμβιβασμός δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί πάρα ένα μέρος των επιδιώξεων της” τονίζει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ