Kimiko Tsumura: 120 χρόνια από τη γέννησή της – Το Google Doodle για την Γιαπωνέζα ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα

Το σημερινό Google Doodle τιμά την Γιαπωνέζα ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα, Kimiko Tsumura, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1902 και θεωρείται μια από τις πρώτες γυναικείες φιγούρες στον κόσμο του Noh.

Το Noh είναι μια εκλεπτυσμένη και μυστηριώδης μορφή τέχνης του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου όπου οι καλλιτέχνες παίζουν, χορεύουν, ψέλνουν και παίζουν όργανα ενώ είναι ντυμένοι με κομψές μάσκες και περίτεχνα κοστούμια.

Η Kimiko Tsumura έσπασε τα εμπόδια στην άλλοτε ανδροκρατούμενη τέχνη και εισήγαγε νέες καλλιτεχνικές αξίες μέσα από τα έργα της. Γεννήθηκε γεννήθηκε στο Ακάσι της Ιαπωνίας και σε νεαρή ηλικία επέλεξε να ασχοληθεί με το παραδοσιακό θέατρο αφού ερωτεύτηκε τη δραματουργία. Αυτό θα ήταν μια πρόκληση, καθώς τα κορίτσια στο Τόκιο στις αρχές του 1900 διδάσκονταν μαθήματα στο Noh, αλλά αποκλείονταν από τις επαγγελματικές παραγωγές.

Όταν ήταν δεκαεπτά ετών, η ζωή της Kimiko Tsumura πήρε μια δραστική τροπή όταν έγινε μαθήτρια του Kanze Kasetsu, ενός καθιερωμένου ηθοποιού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έμαθε και απομνημόνευσε και τα διακόσια κλασικά θεατρικά έργα του Noh. Στη συνέχεια της δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψει στο Μπουσάν της Κορέας και να διδάξει, χτίζοντας τελικά τη φήμη της ως εξειδικευμένης εκπαιδεύτριας. Στα δεκαεννιά της έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στη σκηνή.

Η είδηση ​​αυτής της παράστασης έφτασε στην Ιαπωνία και συγκλόνισε τον οργανισμό Nohgaku, ο οποίος μεσολάβησε και επέβλεπε όλες τις παραστάσεις του Noh στην Ιαπωνία. Η Kimiko Tsumura έλαβε εντολή να μην επικοινωνήσει με τον σύλλογο και η σχέση της δασκάλου-μαθητή με τον Kasetsu έληξε απότομα.

Μη μπορώντας να εγκαταλείψει το όνειρό της, η Kimiko Tsumura προσπάθησε να κυριαρχήσει σε κάθε πτυχή της τέχνης και άνοιξε το δικό της σχολείο, το Ryokusen-Kai, όταν επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1925. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια, έγραψε και ερμήνευσε πολλά δικά της έργα, ταξιδεύοντας συνεχώς μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας. Πολλοί από τους μαθητές της έγιναν αξιόλογοι ερμηνευτές και συνέχισαν την κληρονομιά της αγάπης και του θαυμασμού για την τέχνη.

Η Kimiko Tsumura άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές γυναικών ηθοποιών Noh και η δουλειά της εξακολουθεί να φημίζεται και να αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα.

Το Google Doodle για την Kimiko Tsumura

kimiko tsumura google doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ