Κέρι: «Το Ιράν ευθύνεται για την απουσία συμφωνίας»

Κέρι: «Το Ιράν ευθύνεται για την απουσία συμφωνίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με το Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, αποδίδοντας στο Ιράν την ευθύνη για την απουσία συμφωνίας, και τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τους συμμάχους της στην περιοχή κατά οιασδήποτε απειλής και δεν θα υπονομεύσει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες.

“Δεν υπάρχει βιασύνη για να επιτευχθεί μια οποιαδήποτε συμφωνία. Μέσω της διπλωματίας έχουμε απόλυτη ευθύνη να επιδιώξουμε μια συμφωνία”, δήλωσε ο Κέρι στο Αμπού Ντάμπι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχαγιάν.

“Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τους προσεχείς μήνες η οποία θα είναι αποδεκτή για όλους. Η ομάδα 5+1 υιοθέτησε μια ενωμένη θέση το Σάββατο όταν παρουσιάσαμε την πρότασή μας στους Ιρανούς αλλά το Ιράν δεν μπορούσε να την αποδεχτεί, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν ήταν σε θέση να την κάνει αποδεκτή”.

Ο Κέρι διαβεβαίωσε το Ισραήλ, το οποίο εξέφρασε τις τελευταίες ημέρες την έντονη διαφωνία του στη συμφωνία που συζητείται με την Τεχεράνη, ότι είναι πεπεισμένος πως μια συμφωνία αυτού του είδους, αντίθετα, θα προστατεύσει το εβραϊκό κράτος. “Αυτό που κάνουμε, θα προστατεύσει το Ισραήλ πιο αποτελεσματικά”, τόνισε.

Ο Κέρι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του είπε πως “θα συνεχίσει να προστατεύει τους φίλους και τους συμμάχους στην περιοχή αυτή, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες”.

Το Ιράν ευθύνεται για την απουσία συμφωνίας στο τέλος των διαπραγματεύσεων της Γενεύης, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και υπογράμμισε πως μια πιθανή συμφωνία θα συμβάλει στην “πιο αποτελεσματική” προστασία του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι καμιά χώρα δεν έχει “κεκτημένο δικαίωμα” στον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ η Τεχεράνη ζητεί από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το δικαίωμά της στον εμπλουτισμό ουρανίου επί του ιρανικού εδάφους.

Οι μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό της δεκαετούς αντιπαράθεσης μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των χωρών της Δύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις 20 Νοεμβρίου.

Παράλληλα ο Τζον Κέρι εξήρε την απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης να μετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2 λέγοντας ότι είναι ένα “μεγάλο βήμα μπροστά”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK