Κέρι: «Ανοιχτό το διπλωματικό “παράθυρο” με το Ιράν»

Κέρι: «Ανοιχτό το διπλωματικό “παράθυρο” με το Ιράν»

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, εκτίμησε σήμερα πως το διπλωματικό “παράθυρο” με το Ιράν είναι “όλο και πιο πολύ ανοικτό”, δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες διεθνείς συνομιλίες στη Γενεύη για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο.

“Αυτή τη στιγμή, το διπλωματικό “παράθυρο” ανοίγει όλο και περισσότερο”, δήλωσε ο Κέρι, χρησιμοποιώντας μία αγγλική μεταφορά, σε ομιλία που έδωσε στο Λονδίνο και αναμεταδόθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης στις ΗΠΑ ενώπιον της αμερικανικής φιλο-ισραηλινής ομάδας πίεσης AIPAC (Αμερικανο-ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων).

“Αλλά θέλω να ξέρετε, επίσης πως τα μάτια μας είναι ανοικτά”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απευθυνόμενος στους περίπου 1.600 αντιπροσώπους αυτής της ισχυρής αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης που πραγματοποιεί την ετήσια σύνοδό της.

“Ενώ αναζητούμε μία ειρηνική διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, οι λέξεις πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις”, επανέλαβε ο Κέρι, αναφερόμενος στην επιθυμία διπλωματικού ανοίγματος που επέδειξε το Ιράν εδώ και έναν μήνα και στην καλή υποδοχή της από τις ΗΠΑ.

“Όποια κι αν είναι η δέσμευση με το Ιράν, συναισθανόμαστε πλήρως τις ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενώπιον της AIPAC.

Προηγουμένως, ο Κέρι είχε γευματίσει στο Λονδίνο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία θα διεξαγάγει την Τρίτη και την Τετάρτη στη Γενεύη ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα των “5+1” (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ