«Κεραυνοί» Μενέντεζ κατά Ερντογάν για τα F-16

Ακόμα μία επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, αυτή την φορά μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Νέα Υόρκη και αναφερόμενος στα F-16 που θέλει να πάρει η Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε επιτιθέμενο κράτος την Τουρκία και τοποθετήθηκε γενικότερα για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η Τουρκία, με αφορμή την απόπειρα εκβιασμού που έκανε σήμερα ο Ερντογάν, συνδέοντας την ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της παράδοσης των F-16 και τόνισε πως «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων έναντι αυτού στον οποίον επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε βέτο από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα», είπε ο Μενέντεζ.

Για το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα ενταχθεί εκεί ή όχι. Αλλά μετά την επίδοση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ με την Σουηδία και σε άλλα θέματα, και επειδή η Ε.Ε. λειτουργεί επίσης με ομοφωνία, το να έχεις κάποιον που μόνος του μπορεί να σπάσει την ενότητα είναι ένα μεγάλο ερώτημα, παράλληλα με τις αρχές που διαθέτει η Ε.Ε. για τα μέλη της. Είναι θέμα της Ε.Ε., αλλά εγώ δεν βλέπω αυτόν τον δρόμο.

Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και τις αρχές που θέλει να προωθήσει το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την μόχλευση, όταν μπορεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει έντονη πίεση και η Σουηδία θα κερδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Τα F-16 της Τουρκίας

Την εκτίμηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στη θέση του Κογκρέσου σχετικά με το θέμα των μαχητικών F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία εξέφρασε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είπε ότι πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πλέον πιο κοντά στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει μια δικλίδα ασφαλείας που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά για τη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε ότι η ένταξη της Σουηδίας θα έπρεπε κανονικά να είναι μια αυτοτελής διαδικασία που θα στηρίζεται αποκλειστικά στα ενταξιακά κριτήρια. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διαδικασία με δεδομένο ότι οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με ομοφωνία και αυτό αφήνει περιθώριο σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία για να διαπραγματευτούν επιμέρους θέματα. Στο σημείο, όμως, αυτό, δεσμεύτηκε ότι οι δημοκρατικοί και αξιόπιστοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε ισχυρή θέση την επόμενη μέρα ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Θα δούμε πώς θα προχωρήσει το ζήτημα

«Θα δούμε, λοιπόν, τι θα προτείνει, εάν προτείνει κάτι, η κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Φυσικά, το βέτο μου στα F-16 για την Τουρκία δεν είναι κάτι που είναι γραμμένο στο νόμο. Είναι κάτι που είναι άγραφος κανόνας. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να το παρακάμψει, θα αντιταχθώ σε αυτό και θα υπάρξουν συνέπειες με τα πράγματα που μπορώ να κάνω. Μπορούν να το κάνουν παρακάμπτοντας το βέτο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσω ότι οι πραγματικοί μας εταίροι, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε καλή θέση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Τουρκία», σημείωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Τέλος, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου για το συγκεκριμένο θέμα. «Έχω συζητήσει με τον υπουργό Μπλίνκεν τη σημασία της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που είναι αξιόπιστος και αυτό πρέπει να λάβουν υπόψιν στις μελέτες τους και είχα μια πολύ σύντομη συζήτηση σε πρώιμο επίπεδο με τον Τζέικ Σάλιβαν», ανάφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ