Κένυα: Αρχηγός αίρεσης κατηγορείται για φόνο – 429 μέλη βρέθηκαν νεκρά έπειτα από εντολή να λιμοκτονήσουν

Ο ηγέτης αίρεσης που φέρεται να είπε στους οπαδούς του να λιμοκτονήσουν για να προετοιμαστούν για το τέλος του κόσμου, κατηγορείται για φόνο μετά τον εντοπισμό των ομαδικών τάφων με 429 πτώματα σε δάσος της Κένυας.

Ο διευθυντής της εισαγγελίας της Κένυας δήλωσε την Τρίτη ότι ο Paul Mackenzie, μαζί με ακόμα  90 άτομα θα κατηγορηθεί για φόνο, ανθρωποκτονία, ριζοσπαστικοποίηση, ωμότητες,  και βασανισμό παιδιών, μεταξύ άλλων εγκλημάτων, μετά την εκσκαφή των πτωμάτων από τους τάφους, τον περασμένο Απρίλιο.  Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά. Οι νεκροί είχαν ταφεί  σε δεκάδες ομαδικούς τάφους, στο απομακρυσμένο δάσος Σακαχόλα, στη νοτιοανατολική Κένυα. Οι περισσότεροι έφεραν σημάδια πείνας, αλλά πολλοί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έφεραν σημάδια που έδειχναν ότι είχαν κακοποιηθεί.

Ο Μακένζι, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή -αφού καταδικάστηκε για τη λειτουργία ενός παράνομου κινηματογραφικού στούντιο για λογαριασμό της αίρεσής του- τον περασμένο Νοέμβριο, και οι υφιστάμενοί του κατηγορούνται ότι έλεγαν στους οπαδούς της Good News International Church να πάψουν να τρώνε μέχρι να πεθάνουν για να προετοιμαστούν, ώστε να μπουν στον παράδεισο.

Ο Mackenzie αρνείται τις κατηγορίες. Υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τους συγκεκριμένους θανάτους, γιατί έκλεισε την αίρεσή του το 2019. Ο ανώτατος αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τις εισαγγελικές αρχές της Κένυας, ο Μούλελε Ινγκόνγκα, προώθησε τις κατηγορίες ανταποκρινόμενος στις πιέσεις ενός δικαστή στην παράκτια κομητεία Κιλίφι, ο οποίος απείλησε την εισαγγελία ότι αν δεν απαγγείλει κατηγορίες στους υπόπτους εντός δύο εβδομάδων, το δικαστήριο θα τους απελευθέρωνε.

Μήνες μετά τις συλλήψεις, τον περασμένο Απρίλιο, οι εισαγγελείς ζητούσαν από το δικαστήριο την άδεια να κρατήσουν τον ηγέτη της εκκλησίας Πολ Μακένζι και άλλους 28, ενώ εξέταζαν την υπόθεση και τις καταγγελίες, καθώς μερικά από τα πτώματα είχαν σημάδια στραγγαλισμού. Ο επικεφαλής δικαστής Yousuf Shikanda απέρριψε το τελευταίο αίτημα να κρατηθούν οι ύποπτοι για επιπλέον 60 ημέρες, λέγοντας ότι η εισαγγελία είχε αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσει τις έρευνες.

Η έρευνα

Οι ανακριτές άρχισαν να ερευνούν την εκκλησία και την αίρεση, μετά τη διάσωση από την αστυνομία 15 εξαντλημένων ενοριτών από την εκκλησία του Μακένζι στην κομητεία Κιλίφι, στα νοτιοανατολικά της Κένυας,. Είχε προηγηθεί  η σχετική πληροφορία από τοπική ομάδα δικαιωμάτων. Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν αφού οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.  Οι επιζώντες είπαν στους ερευνητές ότι ο πάστορας τους είχε δώσει εντολή να νηστέψουν μέχρι θανάτου, πριν από το τέλος του κόσμου, ώστε να συναντήσουν τον Ιησού.

Η πληροφορία έδειξε ότι στην περιοχή υπήρχαν ρηχοί τάφοι γεμάτοι με τα πτώματα τουλάχιστον 31 οπαδών του Mackenzie.  Ο Mackenzie παραδόθηκε στην αστυνομία ένα μήνα πριν βρεθούν τα πτώματα, αφού δύο παιδιά πέθαναν από την πείνα υπό την επιμέλεια των γονέων τους.

Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση που αντιστοιχούσε στην Κένυα σε μόλις 560 λίρες. Οι αιρέσεις είναι συνηθισμένες στην Κένυα, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό θρησκευτική κοινωνία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ