Καρχαρίες στα… σαγόνια της κοκαΐνης: Έχουν εθιστεί από πακέτα που έπεσαν στο ωκεανό

Τις ιστορίες ψαράδων ότι οι καρχαρίες ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα έχουν εθιστεί στην κοκαΐνη ερευνούν Αμερικανοί επιστήμονες. Οι καρχαρίες φαίνεται ότι καταναλώνουν τα πακέτα με το ναρκωτικό που πέφτουν στον ωκεανό από λαθρεμπόρους.

Ο βιολόγος, Τομ Χιρντ ερεύνησε εάν οι καρχαρίες καταπίνουν κοκαΐνη και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στο ντοκιμαντέρ «Καρχαρίες κοκαΐνης» που θα προβληθεί την επόμενη εβδομάδα στο Discovery Channel.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο Τομ Χιρντ και η περιβαλλοντική επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Τρέισι Φανάρα έκαναν μία σειρά πειραμάτων σε καρχαρίες. «Το σημαντικότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο τα χημικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα παράνομα ναρκωτικά εισέρχονται στους ωκεανούς και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν στη συνέχεια σε αυτά τα ευαίσθητα ωκεάνια οικοσυστήματα» είπε ο Χιρντ.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ο Χιρντ και η Φαντάνα με καταδύσεις παρατήρησαν πως κάποιοι καρχαρίες ενεργούσαν περίεργα. Για παράδειγμα, ένας σφυροκέφαλος καρχαρίας, είδος που συνήθως αποφεύγει τους ανθρώπους, πήγε κατά πάνω τους και φαινόταν να κολυμπά λοξά. Στα 60 πόδια κάτω από την επιφάνεια, ένας σταχτοκαρχαρίας εθεάθη να κολυμπά κυκλικά και να έχει επικεντρωθεί σε ένα αντικείμενο το οποίο δεν υπήρχε.

Στη συνέχεια εξέτασαν την αντίδραση των καρχαριών σε συσκευασίες που έριχναν στο νερό και οι οποίες ήταν παρόμοιες σε μέγεθος και σχήμα με τα πακέτα κοκαΐνης. Όπως διαπίστωσαν, οι καρχαρίες προτιμούσαν τα εν λόγω ψεύτικα δέματα κοκαΐνης από άλλες ψεύτικες τροφές που τους έριχναν, για παράδειγμα κύκνους.

Στη συνέχεια, ο Χιρντ και η Φαντάνα προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν τη φυσική ορμή της κοκαΐνης με μια σφαίρα σκόνης ψαριού για να πυροδοτήσουν μια τεράστια απόκριση ντοπαμίνης από τους καρχαρίες. Οι καρχαρίες φαίνονται να αγριεύουν, όπως αναφέρει το Live Science. «Νομίζω ότι έχουμε ένα πιθανό σενάριο του πως θα μπορούσε να φαίνεται εάν έδινες κοκαΐνη σε καρχαρίες. Τους δώσαμε αυτό που νομίζω ότι είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. Και έβαλε φωτιά στους εγκεφάλους τους. Ήταν τρελό», είπε ο Τομ Χιρντ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ