Καναδάς: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Τέσσερα Leopard 2 θα στείλει στην Ουκρανία

Ο Καναδάς ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ θα στείλει και άλλα τέσσερα άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως είπε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, σε ομιλία του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν 129 πρόσωπα και 63 οντότητες. Μεταξύ αυτών είναι και οι αντιπρόεδροι της ρωσικής κυβέρνησης καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, είπε ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τορόντο.

Ο Καναδάς θα στείλει επίσης ένα τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής και πάνω από 5.000 βλήματα, για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε έναν λαθεμένο υπολογισμό όταν εξαπέλυσε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο. Υποτίμησε τους Ουκρανούς και την αλληλεγγύη των φίλων τους σε όλον τον κόσμο. Αλλά σήμερα είμαι πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι από ποτέ», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός. «Ο Πούτιν είναι επικίνδυνος, είναι δειλός και αδύναμος», πρόσθεσε.

Τα τέσσερα πρώτα άρματα, που είχε υποσχεθεί ο Καναδάς στην Ουκρανία στα τέλη Ιανουαρίου, έχουν φτάσει στην Πολωνία και από εκεί θα προωθηθούν στο Κίεβο.

Η Οτάβα θα απαγορεύσει επίσης την εξαγωγή ορισμένων χημικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρονικών αλλά και την εισαγωγή, την αγορά ή την απόκτηση ρωσικών όπλων.

Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν νωρίτερα και οι χώρες μέλη της G7.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία, καθώς και μια σειρά κυρώσεων και δασμών σε μεταλλουργικά προϊόντα. Οι κυρώσεις αφορούν και εταιρείες τρίτων χωρών που φέρονται ότι εφοδιάζουν τη Μόσχα με αγαθά για τα οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Καναδά Όλεγκ Στεπάνοφ χαρακτήρισε «άνευ νοήματος» τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. «Οι πολίτες μας που βρίσκονται στη λίστα χαμογελούν βλέποντας τα μέτρα αυτά. Είναι μια ένδειξη αδυναμίας εκ μέρους του αντιρωσικού στρατοπέδου, που μισεί τη Ρωσία αλλά καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να νικηθούμε», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ