Καλίν: Εκβιάζει την Ουάσινγκτον για τα F16 – Επίθεση και στον Γερουσιαστή Μενέντεζ

Επίθεση στον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος ανθίσταται στην συμφωνία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα F-16 , εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι, NTV.

Ο Καλίν είπε ότι αν οι ΗΠΑ δεν πουλήσουν F16 στην Τουρκία, τότε η Άγκυρα θα κοιτάξει άλλες εναλλακτικές που έχει και κάλεσε τον πρόεδρο Μπάιντεν να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο ώστε να δοθεί το πράσινο φως και για την αγορά νέων F-16 από την Τουρκία και για τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αυτή που πρέπει να πείσει το Κογκρέσο. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα των F-16. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο», είπε και συνέχισε: «Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που θέλουν να εξαρτήσουν το πρόγραμμα από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος τα τελευταία 1-2 χρόνια έχτισε καριέρα που έχει στόχο μόνο να εναντιωθεί κατά της Τουρκίας».

«Εκείνος δηλώνει πως με οποιοδήποτε τρόπο δεν θα εγκρίνει την πώληση. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα. Δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η φόρμουλα. Είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ,», είπε και σημείωσε ότι το μέλλον των τουρκικών F-16 δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Καλίν είπε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας  για να πιέσουν την Τουρκία έχει αντιπροσφορά: «Τι θα κάνατε αν σας έλεγα ότι δεν εγκρίνουμε τη Σουηδία μέχρι να εγκρίνετε τα F-16; Μετά μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα. Λοιπόν. μην πιέζετε την Τουρκία συγκεντρώνοντας άσχετα θέματα. Αυτό είναι άχρηστο. Εσείς κάνετε την πίεση, βρίσκουμε άλλη διέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ