Justine Siegemund: Το Google Doodle για την μαία που έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη μαιευτική εκπαίδευση

Το σημερινό Doodle τιμά την Justine Siegemund, την μαία που τόλμησε να αμφισβητήσει τις πατριαρχικές πρακτικές τον 17ο αιώνα. Ήταν το πρώτο άτομο στη Γερμανία που έγραψε ένα βιβλίο για τη μαιευτική από την οπτική γωνία μιας γυναίκας.

Σαν σήμερα το 1690, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina Frankfurt (Oder) πιστοποίησε το βιβλίο της, The Court Midwife, ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο. Σε μια εποχή που λίγες γυναίκες είχαν πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση, η Justine Siegemund έγινε η πρώτη γυναίκα που δημοσίευσε ένα σημαντικό ιατρικό κείμενο στα γερμανικά.

Γεννήθηκε το 1636 στο Rohnstock της Κάτω Σιλεσίας. Ως νεαρή γυναίκα, είχε μια πρόπτωση μήτρας που οι κακώς ενημερωμένες μαίες διέγνωσαν εσφαλμένα ως εγκυμοσύνη. Αυτή η απογοητευτική εμπειρία την ενέπνευσε να γίνει και η ίδια μαία και να βελτιώσει τη μαιευτική εκπαίδευση. Μετά την πρακτική της, η Justine  Siegemund ξεκίνησε την καριέρα της στη μαιευτική προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε μη προνομιούχες γυναίκες. Σύντομα έγινε γνωστή για την ικανότητά της να καθοδηγεί με ασφάλεια τις γυναίκες σε δύσκολες γεννήσεις και η είδηση διαδόθηκε γρήγορα σε μελλοντικές γυναίκες σε όλη τη χώρα.

Η Justine Siegemund αποδέχτηκε μια επίσημη θέση ως Μαία της Πόλης του Lignitz το 1683 και αργότερα έγινε η Μαία της Αυλής στο Βερολίνο, όπου γέννησε παιδιά για τη βασιλική οικογένεια. Δημοσίευσε επίσης το βιβλίο της The Court Midwife κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία των μητέρων και των βρεφών στη Γερμανία.

Μέχρι τότε, οι Γερμανίδες μαίες μετέδιδαν σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις τους μέσω των προφορικών παραδόσεων. Δεν υπήρχε τυποποιημένος τρόπος τεκμηρίωσης των ασφαλών πρακτικών τοκετού. Το Court Midwife ήταν το πρώτο που πρόσφερε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τον τοκετό στη Γερμανία.

Η Justine Siegemund έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη μαιευτική εκπαίδευση. Η κληρονομιά της εξακολουθεί να εμπνέει τους γιατρούς να κάνουν τον τοκετό πιο ασφαλή για όλους.

Τα ιατρικά σχέδια της Justine Siegemund στο βιβλίο «The Court Midwife»

Justine Siegemund The Court Midwife 2 Justine Siegemund The Court Midwife 2

Το Google Doodle για την Justine Siegemund

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ