José Álvares de Azevedo: H Google τιμά με Doodle τον δημιουργό του πρώτου σχολείου για τυφλούς

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 189α γενέθλια του José Álvares de Azevedo. Είχε τον τίτλο του Προστάτη της Εκπαίδευσης Τυφλών και δημιουργός του πρώτου σχολείου για τυφλούς στη Βραζιλία. Τα γενέθλιά του είναι επίσης η Εθνική Ημέρα Μπράιγ.

Ο Αζεβέντο γεννήθηκε σαν σήμερα το 1834 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Γεννήθηκε τυφλός και ήταν γνωστός ότι ήταν εξαιρετικά έξυπνος και ατελείωτα περίεργος ως παιδί – ερεύνησε τον κόσμο γύρω του μέσω της αφής. Η οικογένειά του τον έστειλε στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών Νέων στο Παρίσι, το μοναδικό σχολείο που ειδικεύεται στην εκπαίδευση τυφλών, από 10 έως 16 ετών. Ο Azevedo παρακολούθησε το σχολείο σε μια εποχή που πειραματιζόταν με το νεοεισαχθέν σύστημα γραφής braille.

Επέστρεψε στη Βραζιλία το 1850 εμπνεόμενος από δύο στόχους: να υποστηρίξει την κοινωνική ένταξη των τυφλών στη χώρα του και να δημιουργήσει ένα σχολείο σαν αυτό που σπούδασε στο Παρίσι.

Ο Αζεβέντο έδωσε διαλέξεις σχετικά με την ευκολία και τη σημασία της εκπαίδευσης των τυφλών όπου μπορούσε, από τα σπίτια της οικογένειας μέχρι την Αυτοκρατορική Αυλή. Δίδαξε επίσης στους τυφλούς Βραζιλιάνους του πώς να διαβάζουν και να γράφουν σε μπράιγ.

Ένας από τους μαθητές του ήταν η κόρη του γιατρού της Αυτοκρατορικής Αυλής. Ο γιατρός, εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη της κόρης του, οργάνωσε ακροατήριο με τον Βραζιλιάνο αυτοκράτορα.

Ο Azevedo έκανε μια συγκινητική παρουσίαση και έδειξε τι μπορεί να πετύχει ένα άτομο με οπτική αναπηρία.

Του παραχωρήθηκαν οι πόροι για να ανοίξει το πρώτο σχολείο τυφλών της χώρας, το Imperial Instituto dos Meninos Cegos (ή το Imperial Institute of Blind Children).

Σήμερα, το σχολείο συνεχίζει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα ως Instituto Benjamin Constant και έχει επεκτείνει τις προσφορές του για να περιλαμβάνει μαθήματα φυσικής αγωγής, μαθήματα υποκριτικής, αυτοφροντίδα και καθοδήγηση καθημερινής διαβίωσης και πολλά άλλα.

Χρόνια πολλά, José Álvares de Azevedo!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ