Ιταλία – Εκλογές: Πρωτιά Μελόνι με 22% – 26% δείχνουν τα exit poll – Όλο και πιο κοντά στην πρωθυπουργία

Η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται πως κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό προβάδισμα στη Βουλή και τη Γερουσία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Αυτό την φέρνει όλο και πιο κοντά στην πρωθυπουργία.

Ο ακροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia), στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας εμφανίζεται να εξασφαλίζει το 41%-45%, ποσοστό επαρκές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα exit-poll.

Σύμφωνα με το exit poll για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai, το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων, που περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κερδίζει μεταξύ 41% και 45%.

Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει 22,5 – 26,5%, η «Λέγκα» 8,5-12,5% και η Forza Italia ποσοστό 5-9%, σύμφωνα με το exit poll της Mediaset.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το 2018, τα exit poll ήταν κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε και τις προβολές για την κατανομή των εδρών.

Αυτή αναμένεται περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για την Γερουσία και περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ιταλίας, για την Βουλή.

Να υπενθυμίσουμε πως η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200. Μέχρι σήμερα, τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 αντίστοιχα, αλλά έπειτα από δημοψήφισμα το 2020, αυτές μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο.

Τα αποτελέσματα από το exit poll της Rai είναι:

Κεντροδεξιά 41-45%

Κεντροαριστερά 25,5-29,5%

Ανά κόμμα τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Αδέλφια της Ιταλίας (Μελόνι) – 22-26%
Δημοκρατικό Κόμμα (Λέτα) – 17-21%
Κίνημα Πέντε Αστέρια (Κόντε) – 13,5-17,5%
Λέγκα (Σαλβίνι) – 8,5-12,5%
Azione-Italia Viva (Ρέντσι) – 6,5-8,5%
Forza Italia (Μπερλουσκόνι) – 6-8%
Italexit (το κόμμα υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ΕΕ) – 0,5%-2,5%, μάλλον θα μείνει εκτός Βουλής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ