Ιταλία: Αρκούδα σκότωσε 26χρονο που έκανε τζόκινγκ

Αρκούδα επιτέθηκε και σκότωσε 26χρονο, ο οποίος έκανε τζόγκινγκ σε ένα ορεινό μονοπάτι, στη βορειοανατολική Ιταλία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα,  ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Αντρέα Πάπι, 26 ετών, γυμναζόταν στη δασώδη, ορεινή περιοχή, κοντά στο χωριό του, το Κάλντες, στην περιφέρεια του Τρεντίνο, όταν συναντήθηκε με την αρκούδα. Η οικογένειά του, ανησυχώντας επειδή αργούσε να επιστρέψει στο σπίτι, ενημέρωσε τις αρχές. Οι διασώστες βρήκαν τον νεαρό νεκρό τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη σε μια χαράδρα. Έφερε βαθιά τραύματα στον λαιμό, στα μπράτσα και στο στήθος και ήταν εμφανές ότι είχαν προκληθεί από κάποιο μεγάλο σαρκοφάγο ζώο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο Αντρέα Πάπι υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσε μια αρκούδα, όπως ανέφερε  πηγή προσκείμενη στις έρευνες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Από την ανάλυση του DNA αναμένεται ότι θα ταυτοποιηθεί το ζώο, τις επόμενες ημέρες.

Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν απόψε ότι αποφασίστηκε να ξεκινήσει κατεπειγόντως μια επιχείρηση ώστε να σκοτώσουν την αρκούδα, αμέσως μόλις γίνει η ταυτοποίηση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τρεντίνο, Μαουρίτσιο Φουγκάτι.

Οι επιθέσεις από αρκούδες

Τον Μάρτιο, ένας άνδρες δέχτηκε επίθεση από αρκούδα στην ίδια περιοχή, αλλά γλίτωσε, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την επικινδυνότητα αυτών των ζώων. Χάρη στην επιτυχία του προγράμματος Life Ursus, για την επανεισαγωγή των αρκούδων στο Τρεντίνο (1996-2004), το 2021 καταγράφηκαν στην περιφέρεια 69 αρκούδες. Στην πραγματικότητα, είναι καμιά εκατοστή, αν και το πρόγραμμα προέβλεπε ο πληθυσμός τους να κυμαίνεται γύρω στα 50 ζώα, σχολίασε ο Φουγκάτι, και όπως είπε αυτός ο αριθμός μπορούσε να διασφαλίσει την ασφαλή συμβίωση των άγριων ζώων με τους κατοίκους της περιοχής.  «Είναι επομένως σκόπιμο να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό, το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ποιες αρκούδες εκτελούνται

Η Αναμαρία Προκάτσι, της Εθνικής Ένωσης για την Προστασία των Ζώων (Enpa), κατήγγειλε  την απουσία προληπτικών δράσεων εκ μέρους των αρχών. «Ο άνθρωπος δεν είναι στόχος της αρκούδας, που, αντιθέτως, είναι ένα ιδιαίτερα δειλό ζώο, το οποίο κρατιέται σε απόσταση» από τους ανθρώπους, τόνισε η πρώην βουλευτής, επισημαίνοντας ότι δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια ώστε «να αποθαρρυνθεί η πρόσβαση σε ζώνες όπου βρίσκονται μητέρες αρκούδες με τα μικρά τους».

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, αν και τόνισε ότι αντιτίθεται στη συστηματική εξόντωση των αρκούδων που εμπλέκονται σε μη θανατηφόρες επιθέσεις, εκτίμησε ότι η αρκούδα που ευθύνεται για τον θάνατο του νεαρού Αντρέα θα πρέπει να σκοτωθεί.

Στην Ιταλία ζουν περίπου 120-200 αρκούδες, κυρίως στο Τρεντίνο και το Αμπρούτσο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ