Ιστορική συνάντηση Ολάντ-Ροχανί

Ιστορική συνάντηση Ολάντ-Ροχανί

Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, οι πρόεδροι της Γαλλίας και του Ιράν, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Χασάν Ροχανί, συναντήθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την κατάσταση στη Συρία και το Λίβανο.

Χωρίς διαχυτικότητες, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δύο χειραψίες για όσο διάστημα χρειάστηκε στους δεκάδες φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες να απαθανατίσουν τη σκηνή. Ο Ολάντ απηύθυνε επίσης λίγες χαιρετιστήριες λέξεις προς τον Ιρανό ομόλογό του που φορούσε την παραδοσιακή ιρανική ενδυμασία, λευκό τουρμπάνι και μαύρη κελεμπία.

Στη συνέχεια μπήκαν στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη για να συνεχίσουν κατ’ ιδίαν τις συνομιλίες τους, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ολάντ θα είναι ο μοναδικός ηγέτης μεγάλης δυτικής χώρας που θα συναντηθεί με τον νέο Ιρανό πρόεδρο με την ευκαιρία της 68ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η πιθανότητας μιας συνάντησης του Ροχανί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αποκλείστηκε καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η Τεχεράνη δεν ήταν ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί δύο πρόεδροι της Γαλλίας και του Ιράν ήταν το 2005 στο Παρίσι, όταν ο Ζακ Σιράκ είχε υποδεχτεί τον Μοχαμάντ Χαταμί στο περιθώριο μιας εκδήλωσης της UNESCO.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ