ISS: Έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από την Σαουδική Αραβία – Τα πειράματα που θα κάνει

Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από την Σαουδική Αραβία που πήγε στο διάστημα έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).  Η Ραϊνάχ Μπαρναβί είναι μία από τις δύο γυναίκες από την χώρα της  που συμμετέχουν στη δεύτερη ιδιωτική αποστολή της Axiom Space, η οποία εκτοξεύτηκε με πύραυλο SpaceX Falcon 9 από τις ΗΠΑ την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων 10 ημερών της παραμονής της στον ISS, η ηλικίας 34 ετών βιοϊατρική επιστήμονας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έρευνα για τα βλαστοκύτταρα και τον καρκίνο του μαστού. Ελπίζει να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες από όλα τα υπόβαθρα στη Μέση Ανατολή να την ακολουθήσουν.

Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε στο διάστημα πριν φτάσει στον ISS, η Μπαρναβί είπε: “Για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το μέλλον είναι πολύ λαμπρό. Θα ήθελα να κάνετε μεγάλα όνειρα, να πιστεύετε στον εαυτό σας και να πιστεύετε στην ανθρωπότητα”.

 

Μαζί με την Μπαρναβί στην αποστολή Axiom 2, είναι ο συνάδελφος Σαουδάραβας ειδικός της αποστολής Αλί Αλκαρνι, ο οποίος είναι ο δεύτερος άνδρας αστροναύτης από το βασίλειο του Κόλπου που πήγε στο διάστημα. Μαζί τους είναι και οι Αμερικανοί,  Πέγκι Γουίτσον επικεφαλής της αποστολής και ο πιλότος Τζον Σόφνερ.

Το πλήρωμα ταξίδεψε στο διάστημα μέσα στο διαστημόπλοιο Dragon του SpaceX, το οποίο είχε τοποθετηθεί επάνω σε σε πύραυλο Falcon 9. Η εκτόξευση έγινε από από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το Dragon προσδέθηκε αυτόνομα στον ISS σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι επιστήμονες θα εκτελέσουν περισσότερα από 20 επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις του διαστήματος στην ανθρώπινη υγεία και πειράματα σχετικά με την τεχνητή βροχή.

Τα πειράματα της Μπαρναβί θα βασιστούν σε ορισμένες από τις εργασίες που έχει κάνει τα τελευταία εννέα χρόνια ως τεχνικός ερευνητικού εργαστηρίου στο Πρόγραμμα Ανασχεδιασμού Βλαστοκυττάρων και Ιστών του Ειδικού Νοσοκομείου και Ερευνητικού Κέντρου, King Faisal, στο Ριάντ.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η Μπαρναβί είπε ότι «το να γίνω η πρώτη γυναίκα Σαουδάραβας αστροναύτης που πήγε στο διάστημα ήταν «μεγάλη χαρά και τιμή που χαίρομαι να έχω». Είπε επίσης ότι ανυπομονούσε να μοιραστεί την εμπειρία της στο ISS μέσω βίντεο σύνδεσης με παιδιά. «Το να μπορείς να δεις τα πρόσωπά τους όταν βλέπουν αστροναύτες από την περιοχή τους για πρώτη φορά είναι πολύ συναρπαστικό», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ