Ισραήλ: «Πού είστε;» – Συγγενείς ομήρων της Χαμάς ζητούν από γυναικείες οργανώσεις να υψώσουν φωνή

Πνίγοντας τα δάκρυά τους και τρέμοντας από οργή, οικογένειες και υποστηρικτές Ισραηλινών γυναικών και κοριτσιών που κρατούνται όμηροι από την Χαμάς στη Γάζα ξεσπούν κατά των οργανώσεων για τα δικαιώματα της γυναίκας ζητώντας να πληροφορηθούν γιατί δεν έχουν υπερασπιστεί τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δεκάδες όμηροι, που συνελήφθησαν από ενόπλους της Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, είναι γυναίκες και κορίτσια όλων των ηλικιών, από νήπια μέχρι ηλικιωμένες.

Οι οικογένειές τους, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Τελ Αβίβ, κάλεσαν τις γυναικείες οργανώσεις -κυρίως όσες σχετίζονται με τα Ηνωμένα Έθνη- να υψώσουν την φωνή τους και να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους.

Εξέθεσαν επίσης κάποια από τα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όμηροι: καρκίνος του μαστού, καρδιακά νοσήματα, διαβήτης, άσθμα.

«Πού είστε όταν σας έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ;», διερωτήθηκε η Γιάρντεν Γκόνεν, η 23χρονη αδελφή της οποίας, η Ρόμι, πυροβολήθηκε στο χέρι καθώς συλλαμβανόταν όμηρος από το υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής.

«Μη γυρίζετε την πλάτη στις γυναίκες μας ή σε εμάς», ζητάει.

Ο έφηβος γιος της Ρέουμα Ταρσάνσκι σκοτώθηκε στην επίθεση της Χαμάς στο σπίτι τους στο κιμπούτς Μπεερί και η 13χρονη κόρη της, η Γκάλι, συνελήφθη όμηρος.

«Κάθε μητέρα μιας έφηβης κόρης –και είμαι βέβαιη ότι κι εσείς έχετε κόρες στην ηλικία της– που βιώνει αλλαγές στο σώμα της, ορμονικές, ό,τι άλλο, μπορεί να καταλάβει τι περνάει ένα 13χρονο κορίτσι… Δεν ξέρω τι περνάει το κορίτσι μου τον τελευταίο μήνα. Μόνο να το φανταστώ μπορώ», λέει η Ταρσάνσκι.

Η επίθεση της Χαμάς πριν από ένα μήνα και πλέον προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έκτοτε βομβαρδίζει ανηλεώς και όπου έχει εξαπολύσει χερσαία επίθεση.

«Είναι γνωστό, έχει ερευνηθεί και τεκμηριωθεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια υποφέρουν περισσότερο στη διάρκεια ομηρείας», εξηγεί η Ρουθ Χάλπεριν-Καντάρι, μια Ισραηλινή νομικός και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Διακρίσεων εις βάρος των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μίλησε στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Δύο ομιλήτριες ξεχώρισαν την οργάνωση UN Women, η οποία τον περασμένο μήνα δημοσίευσε μια έκθεση για τον αντίκτυπο της κρίσης στις Παλαιστίνιες γυναίκες και κορίτσια στη Γάζα.

«Που βρίσκεστε; Που είναι η φωνή σας; Γιατί δεν ακούγεται;», διερωτήθηκε η Κινερέτ Στερν, η 40χρονη ξαδέλφη της οποίας, η Μοράν Στέλα Γιανάι, συνελήφθη όμηρος από το φεστιβάλ μουσικής.

Τα δικαιώματα των Ισραηλινών γυναικών, λέει, «πρέπει να είναι τα ίδια με εκείνα κάθε άλλης γυναίκας στον κόσμο».

Η οργάνωση του ΟΗΕ UN Women, απαντώντας σε ερώτημα του Reuters, δήλωσε «πολύ ανήσυχη για όλους τους ομήρους, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες, που κρατούνται από την Χαμάς και (πρόσθεσε ότι) εξακολουθεί να ζητεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους μέσω κάθε καναλιού και πλατφόρμας μας».

«Η UN Women καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές βίας εις βάρος γυναικών και κοριτσιών καθώς και κάθε χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλου πολέμου, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ποτέ δεν είναι αποδεκτό. Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο θα πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ