Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε χθές νόμο που προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε Παλαιστίνιους που καταδικάζονται για θανατηφόρες επιθέσεις, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η νομοθεσία καθιστά τη θανατική ποινή προεπιλεγμένη ποινή για Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη που κρίνονται ένοχοι από στρατιωτικά δικαστήρια για επιθέσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Εκτελέσεις εντός 90 ημερών
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι καταδικασθέντες θα κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις χωρίς επισκέψεις, πέραν εξουσιοδοτημένου προσωπικού, ενώ οι νομικές τους επαφές θα γίνονται μόνο μέσω βιντεοκλήσεων.
Οι εκτελέσεις προβλέπεται να πραγματοποιούνται εντός 90 ημερών από την καταδίκη.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ εφαρμόζει σπάνια τη θανατική ποινή, με τελευταία εκτέλεση εκείνη του ναζιστή εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν το 1962.
Ρόλος Μπεν-Γκβιρ και πολιτική διάσταση
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, από τους βασικούς υποστηρικτές του νομοσχεδίου, έχει επανειλημμένα εμφανιστεί φορώντας καρφίτσα σε σχήμα θηλιάς, συμβολίζοντας τις εκτελέσεις.
Έχει δηλώσει ότι ο απαγχονισμός αποτελεί «μία από τις επιλογές», μαζί με την ηλεκτρική καρέκλα ή ακόμη και «ευθανασία», υποστηρίζοντας ότι γιατροί έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει την επιβολή θανατικής ποινής χωρίς αίτημα εισαγγελέα και χωρίς ομοφωνία δικαστών, αρκεί απλή πλειοψηφία.
Νομικές και διεθνείς αντιδράσεις
Για τους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα, η νομοθεσία περιορίζει ουσιαστικά τη δυνατότητα έφεσης ή επιείκειας, ενώ όσοι δικάζονται εντός Ισραήλ ενδέχεται να δουν την ποινή τους να μετατρέπεται σε ισόβια.
Στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο νόμος μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να εκθέσει Ισραηλινούς αξιωματούχους σε διώξεις στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι, παρότι ο νόμος τίθεται σε ισχύ, μπορεί να προσβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.
Αντιδράσεις από Παλαιστίνιους, ΟΗΕ και ΕΕ
Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε τη νομοθεσία «επικίνδυνη κλιμάκωση», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια νομιμοποίησης εξωδικαστικών εκτελέσεων.
Ειδικοί του ΟΗΕ είχαν ήδη καλέσει το Ισραήλ να αποσύρει το μέτρο, προειδοποιώντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή και εισάγει διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επίσης την εξέλιξη, τονίζοντας ότι η θανατική ποινή παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει τους Ισραηλινούς βουλευτές να απορρίψουν το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «διακριτική εφαρμογή σε βάρος των Παλαιστινίων».
Την Κυριακή, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία», προειδοποιώντας ότι η νομοθεσία ενδέχεται να υπονομεύσει τις δημοκρατικές δεσμεύσεις του Ισραήλ.
