Ισραήλ – Haaretz: «Ο Νετανιάχου θέλει να “φορτώσει” την ευθύνη στον στρατό για την επίθεση της Χαμάς»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκροτεί τον στρατό για να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία να προβλέψει την επίθεση της Χαμάς, πριν από δύο εβδομάδες, λένε αμυντικές πηγές που επικαλείται η Haaretz, λαμβάνοντας μέτρα, όπως ο διορισμός νέου εκπροσώπου στο γραφείο του για να επικοινωνεί με στρατιωτικούς ανταπροκριτές, μόλις τέσσερις ημέρςε μετά την έναρξη του πολέμου.

«Ο Νετανιάχου συλλέγει στοιχεία εναντίον του στρατού, εξηγώντας σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις γιατί δεν φταίει ο ίδιος και ότι δεν είχε τις πληροφορίες». Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο που επικαλείται η Haaretz, «είναι σαφές τι κάνει ο Νετανιάχου: Έχω ήδη αναφέρει ότι δυσφημεί αξιωματικούς, από έναν στρατιωτικό ανταποκριτή. Είναι ντροπιαστικό».

Ο νέος εκπρόσωπος, Έλι Φελντστάιν, έχει υπηρετήσει ως εκπρόσωπος Ιουδαίας και Σαμαριάς των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, γεγονός το οποίο τον καθιστά να γνωρίζει καλά τους στρατιωτικούς ανταποκρτιές. Αργότερα, ήταν εκπρόσωπος του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir.

Αρκετές πηγές που επικαλείται η Haaretz, περιέγραψαν τον διορισμό ως ασυνήθιστο, ειδικά κατά την διάρκεια ενός πολέμου, καθώς ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, διατηρούν συνήθως συνεχή επικοινωνία με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές. «Απλά για να καταλάβετε, ο αρχηγός του επιτελείου δεν έχει συναντήσει ούτε έναν ανταποκριτή. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δει αρκετούς από αυτούς, δύο φορές» αναφέρει μία πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Μία άλλη αμυντική πηγή, είπε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη κίνηση, δεδομένου ότι η στρατιωτική ηγεσία ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία να προβλέψει την επίθεση, ενώ ο Νετανιάχου αρνήθηκε να παραδεχτεί οποιοδήποτε ρόλο. «Κάνει λάθος που πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει την ευθύνη, αφού ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, έχουν ήδη δηλώσει ότι φέρουν την ευθύνη» είπε η πηγή. «Ο πρωθυπουργός έχει ξεχάσει ότι και αυτός είναι υπεύθυνος».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla, ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Νετανιάχου εργαζόταν ενεργά για να χτίσει την υπόθεσή του ενταντίον του στρατού. Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, η ιστοσελίδα ανέφερε ότι η σύζυγός του, Σάρα, του είχε πει να συλλέξει όλες τις δημόσιες ανακοινώσεις και τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίυο ασφαλείας, και τις συζητήσεις για θέματα άμυνας. Επίσης, φέρεται να του είπε να συγκεντρώσει όλα τα αποσπάσματα από παλαιότερους και νυν ανώτερους αξιωματούχους της άμυνας, στα οποία αποτυπώνονται εσφαλμένες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις της Χαμάς.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του για τη χειρότερη αποτυχία που σημειώθηκε από την ίδρυση του κράτους, τότε κάνει σοβαρός λάθος» δήλωσε ένας υπουργός από το κόμμα του Νετανιάχου στην Haaretz. «Η μοίρα αυτής της κυβέρνησης επισφραγίστηκε στις 7 Οκτωβρίου, εκείνο το Μαύρο Σάββατο. Τα πράγματα δεν θα συνεχίσουν όπως πριν. Όσοι επιδιώκουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, απλώς επιδεινώνουν την κατάστασή τους».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ