Ισραήλ: «Επείγουσα» έκκληση προς τους πολίτες της Γάζας να μετακινηθούν νότια

Ο ισραηλινός στρατός διαμήνυσε απόψε ότι η έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους  της Γάζας να εκκενώσουν την πόλη κατευθυνόμενοι προς τα νότια είναι πλέον «επείγουσα».

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια. Η μετακίνηση προς τα νότια γίνεται για την προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Σήμερα τονίζουμε ότι πρόκειται για επείγουσα έκκληση», πρόσθεσε, στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαγκάρι ανέφερε εξάλλου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος ανήλθε στους 239.

Ισραήλ: Η Χαμάς «χειραγωγεί ψυχολογικά» τους Ισραηλινούς με το θέμα των ομήρων

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς για «ψυχολογική χειραγώγηση» των Ισραηλινών πολιτών, εκμεταλλευόμενη τους ομήρους που κρατά και για τους οποίους δηλώνει ότι είναι έτοιμη να τους απελευθερώσει, εφόσον αποφυλακιστούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

«Οι ιστορίες που λέει η Χαμάς αποτελούν μέρος της ψυχολογικής χειραγώγησής της και αυτό ασκεί μεγάλη πίεση σε όλο το έθνος. Η Χαμάς χρησιμοποιεί κυνικά τους αγαπημένους μας, καταλαβαίνει την οδύνη και την πίεση που προκαλείται», είπε ο Γιοάβ Γκαλάντ στη συνάντηση που είχε με τους συγγενείς των ομήρων.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, περίπου 230 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε το Σάββατο «έτοιμος» να προχωρήσει στην ανταλλαγή των ομήρων με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ. Μια οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτών των κρατουμένων υπολογίζει ότι 5.200 Παλαιστίνιοι βρίσκονται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές και οι 559 από αυτούς εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Οι ενέργειές μας επί του πεδίου αποτελούν μέρος της προσπάθειάς μας για την επιστροφή των ομήρων. Αν η Χαμάς δεν αισθανθεί τη στρατιωτική πίεση, τίποτα δεν θα γίνει. Επιδιώκει την κατάρρευση της ισραηλινής κοινωνίας και χρησιμοποιεί τους ομήρους με βάναυσο τρόπο», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου: Εγείρεται ζήτημα ποινικών ευθυνών όταν παραβιάζονται δικαιώματα αμάχων

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου Καρίμ Χαν βρέθηκε σήμερα τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας και ανάρτησε ένα βίντεο στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την ελπίδα να επισκεφθεί τον παλαιστινιακό θύλακα και το Ισραήλ σε αυτό το ταξίδι του στην περιοχή.

Ο Καρίμ Χαν τόνισε ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται με κανέναν τρόπο η παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πολίτες.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες, στους αθώους αμάχους», υπογράμμισε.

Οι άμαχοι έχουν δικαιώματα, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εγείρονται ζητήματα ποινικών ευθυνών όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης, με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ ερευνά την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2021, εξετάζοντας πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκεί.

Ο Χαν έχει ήδη δηλώσει ότι το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί των ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου που διεπράχθησαν τόσο κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου όσο και κατά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ