Ισραήλ: Αντιδράσεις από την κίνηση της ομήρου να δώσει το χέρι στους απαγωγείς της Χαμάς – ΒΙΝΤΕΟ

Αντιδράσεις στα social media έχει προκαλέσει η κίνηση της 85χρονης ομήρου που έδωσε το χέρι της σε έναν τρομοκράτη της Χαμάς, λίγα δευτερόλεπτα αφού την παρέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός στο πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

«Shalom» ακούγεται φαίνεται να λέει η ίδια στον ένοπλο, μία εβραϊκή λέξη για την ειρήνη.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο γιατί έδωσε το χέρι της στον άνδρα της Χαμάς, η Γιότσεβεντ Λίφσιτς απάντησε πως της φέρθηκαν καλά.

Από την πλευρά της, η κόρη της, είπε στο BBC ότι ταιριάζει με τον χαρακτήρα της μητέρας της. «Είναι τόσο αυτή!» είπε συγκεκριμένα.  «Η μητέρα μου λέει ότι ήταν πολύ ευαίσθητοι και ευγενικοί μαζί τους και φρόντιζαν για όλες τις ανάγκες τους. Έδειχναν πραγματικά προετοιμασμένοι. Φρόντισαν για όλες τις ανάγκες των γυναικών».

Η συγκλονιστική περιγραφή της 85χρονης ομήρου της Χαμάς – «Πέρασα από την κόλαση»

«Πέρασα από την κόλαση». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η 85χρονη Γιότσεβεντ Λίφσιτς τις δραματικές στιγμές που έζησε ως αιχμάλωτη στα χέρια της Χαμάς. Πρόεκται για μία από τις δύο ηλικιωμένες ομήρους που είχαν απαχθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Η 85χρονη παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ όπου και νοσηλεύεται μετά την απελευθέρωσή της από τη Χαμάς, το βράδυ της Δευτέρας (23/10).

Τόνισε ότι πέρασε μια κόλαση, περιγράφοντας πώς την απήγαγαν μαζί με τον σύζυγό της, οι ένοπλοι της Χαμάς με μοτοσικλέτες από το κιμπούτς Νιζ Ορ. Υποστήριξε ότι την έφεραν στη Γάζα μέσω μιας πύλης, ενώ στη μεταφορά της απέκτησε μώλωπες και δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

«Με έβαλαν σε μια μοτοσικλέτα, με πήραν όμηρο, δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ ηλικιωμένων και νέων. Ήταν πολύ οδυνηρό». είπε.

Υποστήριξε ότι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα, με έναν γιατρό να τους επισκέπτεται κάθε δύο έως τρεις ημέρες. Η 85χρονη πρόσθεσε ότι ένας νοσηλευτής ήρθε να τους δει για να τους φέρει τα φάρμακα που χρειάζονταν και ότι υπήρχε καθαριότητα παντού. Είπε ακόμα ότι υπήρχε ένας φρουρός για καθένα από τα πέντε άτομα που κρατούνταν όμηροι στην ομάδα της. Οι απαγωγείς όμως «φρόντιζαν για κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και για την γυναικεία υγιεινή».

Η Γιότσεβεντ Λίφσιτς ανέφερε ότι ενώ κρατούνταν στις σήραγγες, στην ομάδα της δόθηκε λευκό τυρί και αγγούρι για φαγητό. Ήταν το ίδιο φαγητό που έτρωγαν οι απαγωγείς της από τη Χαμάς. Αναφερόμενη στους άλλους ομήρους που συνέλαβε η Χαμάς, η ίδια αισθάνεται ότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει μέχρι να επιστρέψουν όλοι».

Βοηθώντας στην αφήγηση της μητέρας της, η κόρη της Σάρον, που έφτασε στο Τελ Αβίβ από το Λονδίνο, είπε ότι η μητέρα της και οι συγκρατούμενοί της χτυπήθηκαν με ξύλα. Τόνισε ότι οι απαγωγείς έβγαλαν το ρολόι της και τα κοσμήματά της καθώς την οδηγούσαν. Όταν κατέβηκε από το μηχανάκι, οι άνθρωποι που τη χαιρέτησαν της είπαν ότι «πιστεύουν στο Κοράνι» και ως εκ τούτου δεν θα της έκαναν κακό. «Φτάσαμε σε ένα τούνελ, μετά περπατήσαμε για χιλιόμετρα πάνω σε υγρό χώμα, υπάρχει ένα γιγαντιαίο σύστημα τούνελ, σαν ιστός αράχνης», περιέγραψε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ