Ισπανία: Ψεύτικες πινακίδες κινδύνου σε παραλίες για να μην πιάσουν τις θέσεις οι τουρίστες – Ο πόλεμος της ξαπλώστρας

Με ψεύτικες πινακίδες που προειδοποιούν για ένα σωρό ανύπαρκτους  κινδύνους, σε παραλίες στην Ισπανία οι ντόπιοι προσπαθούν να αποτρέψουν τους τουρίστες να φτάσουν σε διάσημες παραλίες και να πιάσουν μια θέση στον ήλιο. Το φαινόμενο έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, στις Βαλεαρίδες, όπου πραγματικά οι τουρίστες ανταγωνίζονται για μια καλή ξαπλώστρα σε παραλία ή σε πισίνα ξενοδοχείου.

Οι πινακίδες έχουν εμφανιστεί κοντά σε δημοφιλείς παραλίες στη Μαγιόρκα, προειδοποιώντας τους τουρίστες να είναι προσεκτικοί γιατί υπάρχουν «επικίνδυνες μέδουσες».  Άλλες πινακίδες  προειδοποιούν ότι μια παραλία είναι κλειστή ή ότι πέφτουν βράχια και δεν είναι ασφαλές να πάει κάποιος εκεί. Βρέθηκε και μια πινακίδα που προειδοποιεί ότι επικίνδυνα λύματα μολύνουν το νερό. Μια άλλη ψεύτικη πινακίδα προσπαθεί να αποτρέψει τους τουρίστες να προχωρήσουν προς μία παραλία, λέγοντας ότι αυτή απέχει ακόμα σχεδόν τρεις ώρες με τα πόδια,  ενώ στην πραγματικότητα είναι μόλις 100 μέτρα μακριά.

Ωστόσο, οι προειδοποιητικές αυτές πινακίδες, που είναι γραμμένες στα Αγγλικά, έχουν και ένα μήνυμα γραμμένο στα καταλανικά, ώστε όσοι μιλούν τη γλώσσα να αντιλαμβάνονται ότι οι προειδοποιήσεις είναι ψεύτικες. Η Dialy Mail το παίρνει προσωπικά, γράφοντας ότι οι πινακίδες έχουν στόχο να αποτρέψουν τους Βρετανούς τουρίστες. Ωστόσο είναι σαφές ότι όλων των εθνικοτήτων  οι τουρίστες θα διαβάσουν τις ψεύτικες πινακίδες οι οποίες προφανώς αφορούν όλους τους ξένους, για την ακρίβεια όσους δεν διαβάζουν καταλανικά.

Το φαινόμενο εμφανίστηκε καθώς στην διάρκεια του καλοκαιριού οι τουρίστες μπήκαν σε έναν ανταγωνισμό προσπαθώντας να πιάσουν τις καλές θέσεις στις καλές παραλίες, ακόμα και πριν αυτές ανοίξουν για το κοινό. Πήγαιναν πολύ νωρίς με τις πολυθρόνες τους και περίμεναν για να μπουν πρώτοι. Στις φωτογραφίες, δεκάδες τουρίστες περιμένουν στην ουρά για να μπουν στην παραλία πριν αυτή ανοίξει. Η περιμένουν με τις ώρες για να ανοίξει η πισίνα ενός ξενοδοχείου. Κάποιοι πάνε ακόμα και την νύχτα, πριν ανατείλει ο ήλιος και στήνουν τις ομπρέλες τους.

Σύμφωνα με τη Sun, η πινακίδα που προειδοποιεί στα Αγγλικά, ότι υπάρχουν τσούχτρες στο νερό, στα καταλανικά γράφει «Ανοιχτή παραλία. Όχι στις μέδουσες όχι και στους ξένους». Και η πινακίδα που γράφει ότι πέφτουν βράχια, στα καταλανικά γράφει ότι δεν πέφτουν βράχια, και ότι ο κίνδυνος δεν είναι οι «κατολισθήσεις, αλλά ο «υπερπληθυσμός».  Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν από την αντικαπιταλιστική ακτιβιστική ομάδα Caterva – η οποία επέκρινε τον αστέρα του τένις Ραφαέλ Ναδάλ επειδή έχει ένα εστιατόριο και μια τουριστική επιχείρηση στο νησί των Βαλεαρίδων, όπως και άλλους επιχειρηματίες  στην περιοχή.

Η οργάνωση με ανάρτησή της στο Twitter παραδέχεται ότι έχει τοποθετήσει κάποιες πινακίδες «με χιούμορ» λέει για να αποτρέψει τους τουρίστες. Όπως λέει τις τοποθέτησε από την Κάλα Μορλάντα ως στην Κάλα Μπότα ».  Και για την ενέργειά της αυτήν λέει ότι φταίνε οι καπιταλιστές, οι επιχειρηματίες όπως ο Ναδάλ και φυσικά η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων.

 

 


Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ