Ιράν: Περισσότεροι από 90 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή ανακρίθηκαν με αφορμή τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Τουλάχιστον 90 Ιρανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στις αρχές μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.

«Η Επιτροπή Στήριξης των Συλληφθέντων Δημοσιογράφων» έκανε λόγο για σύλληψη ή κλήση περισσότερων από 90 δημοσιογράφων, σε διάφορες πόλεις του Ιράν, τους τελευταίους δέκα μήνες, γράφει η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh.

Το περασμένο έτος το Ιράν συγκλονίστηκε από άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Αμινί. Η νεαρή κοπέλα πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση από τις αρχές με την κατηγορία της παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει για τις γυναίκες.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο από μια ομάδα επαγγελματιών του τομέα της ενημέρωσης με στόχο να παρακολουθεί την κατάσταση των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής. Έδωσε στη δημοσιότητα αυτόν τον απολογισμό με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας των Δημοσιογράφων, που γιορτάζεται στις 8 Αυγούστου στο Ιράν.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους συλληφθέντες δημοσιογράφους αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους τους τελευταίους μήνες και πολλοί αμνηστεύτηκαν», διευκρίνισε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, έξι δημοσιογράφοι παραμένουν υπό κράτηση και άλλοι πέντε περιμένουν την απόφαση των δικαστικών αρχών. Μεταξύ αυτών είναι οι Νιλουφάρ Χαμεντί, και Ελαχέχ Μοχαμαντί, δύο γυναίκες που κάλυπταν την υπόθεση της Μαχσά Αμινί. Κρατούνται από τον Σεπτέμβριο και δικάζονται στην Τεχεράνη με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της εθνικής ασφάλειας.

Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν και κατηγορούνται από τις αρχές ότι συμμετείχαν σε «ταραχές» που υποκινήθηκαν από δυτικές χώρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ