ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο στέλνει πίσω στο Ισραήλ δύο αντιπυραυλικά συστήματα Iron Dome για να αμυνθεί

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει πίσω στο Ισραήλ τα δύο αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος») που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τη χώρα αυτή να αμυνθεί απέναντι στις εκτοξεύσεις πυραύλων, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας είπαν την Τετάρτη σε μέλη του Κογκρέσου ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να «νοικιάσει» τα συστήματα αυτά στο Ισραήλ, διατηρώντας την κυριότητά τους.

Τα συστήματα θα μεταφερθούν πίσω στο Ισράηλ εντός των επόμενων ημερών, είπε στο πρακτορείο Reuters ένας συνεργάτης μέλους του Κογκρέσου.

Το Πεντάγωνο εξέταζε την πιθανότητα και δοκίμαζε τα συστήματα αυτά ως έναν τρόπο για να υπερασπιστεί το Γκουάμ από κινεζικούς πυραύλους.

To Iron Dome είναι ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems με τη στήριξη των ΗΠΑ, με αφορμή τους πυραύλους που εκτοξεύονταν από τον Λίβανο και έπλητταν ισραηλινές πόλεις στον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ (2006) και στη συνέχεια από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τέθηκε σε λειτουργία το 2011.

Τον Αύγουστο του 2022 το Ισραήλ υποστήριξε ότι το σύστημα αυτό αναχαίτισε το 97% των παλαιστινιακών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο από τη Γάζα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ