ΗΠΑ: Θα ανανεωθούν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν διαβεβαιώνει ο επικεφαλής των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία

Την δεκαετή ανανέωση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν θα ψηφίσει η Γερουσία των ΗΠΑ προτού ολοκληρώσει τις εργασίες της τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δήλωσε ο επικεφαλής των ρεπουμπλικανών στο σώμα Μιτς Μακ Κόνελ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε ήδη με συντριπτική πλειοψηφία τη δεκαετή επέκταση του Νόμου Κυρώσεων του Ιράν, που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1996 για να αποθαρρύνει την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τη χώρα.

Ο νόμος αυτός θα λήξει στο τέλος του 2016 αν δεν ανανεωθεί.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα μαζί με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν πέρυσι με την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με ανταλλαγή την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Ωστόσο, τα μέλη του Κογκρέσου επιθυμούν να διατηρήσουν σε ισχύ τον ΝΚΙ για να περάσουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενες προκλήσεις από το Ιράν και να δώσουν στον εκάστοτε αμερικανό πρόεδρο το δικαίωμα να επαναφέρει γρήγορα τις κυρώσεις αν η Τεχεράνη παραβιάσει τη συμφωνία κατά των πυρηνικών.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι δεν θεωρούν την ανανέωση απαραίτητη, απο τη στιγμή που η συμφωνία έχει παραμείνει σε ισχύ για σχεδόν ένα χρόνο, παρόλα αυτά δεν έχουν εκδηλώσει ανησυχία ότι η ανανέωση μπορεί να παραβιάσει τη συμφωνία.

Το μακροπρόθεσμο μέλλον της συμφωνίας με το Ιράν έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση απο τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχθηκε πρόεδρος και οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν την πλειοψηφία τους και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συμφωνία πυρηνικών βρίσκει αντίθετους όλους τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο ενώ ο Τραμπ άσκησε δριμεία κριτική εναντίον της κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Με 30 αρχηγούς κρατών έχει ήδη συναντηθεί ο Τραμπ

Ο ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου που «τρελάθηκε» με τον παππού και το μπουρνούζι – ΦΩΤΟ

Παρουσιάστρια του BBC παραλίγο να γεννήσει στον αέρα της εκπομπής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ