ΗΠΑ: Σε μετωπική σύγκρουση ο κυβερνήτης του Τέξας με τον πρόεδρο Μπάιντεν για το μεταναστευτικό

O Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έστειλε τη Δευτέρα ένα αυστηρό μήνυμα δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει την μεταφορά μεταναστών από την πολιτεία του σε άλλες περιοχές με άσυλο έως ότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μπάιντεν αναλάβει δράση για την επιδεινούμενη κρίση στα σύνορα.

“Το Τέξας έχει μεταφέρει πάνω από 102.000 μετανάστες σε πόλεις με άσυλο. Οι υπερφορτωμένες συνοριακές πόλεις του Τέξας δεν θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της πολιτικής ανοικτών συνόρων του Μπάιντεν. Η αποστολή μεταφοράς μας θα συνεχιστεί μέχρι ο Μπάιντεν να διασφαλίσει τα σύνορα”, έγραψε ο Άμποτ σε ανάρτησή του στο X.

Η διαμάχη

Η υπόσχεση του Άμποτ έρχεται εν μέσω της διαμάχης του με την κυβέρνηση Μπάιντεν για την πολιτική ανοιχτών συνόρων του Δημοκρατικού Προέδρου, από τον οποίον ο κυβερνήτης του Τέξας ζητεί να κλείσει τα σύνορα και να τα διασφαλίσει. Το Τέξας έχει προσφύγει στα δικαστήρια και αναφορικά με το συνταγματικό του δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, και να μύνεται απέναντι στα κύματα των μεταναστών που εισβάλλουν στην Πολιτεία, κατακλύζοντας τις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Οι δύο πλευρές (Λευκός Οίκος και Κυβερνήτης του Τέξας) βρίσκονται σε διαμάχη από το 2021, όταν η μεταναστευτική κρίση κλιμακώθηκε και το Τέξας ξεκίνησε την Επιχείρηση Lone Star για να διοχετεύσει πάσης φύσεως πόρους στα σύνορα.

Η κυβέρνηση προσέφυγε στην δικαιοσύνη πρόσφατα για έναν νόμο κατά της παράνομης μετανάστευσης που επιτρέπει στις πολιτειακές και τοπικές αρχές επιβολής του νόμου να συλλαμβάνουν παράνομους μετανάστες. Έχει επίσης ασκήσει αγωγή για την τοποθέτηση ενισχυμένων με σημαδούρες από την πολιτεία του Τέξας στο Ρίο Γκράντε. Η κυβέρνηση λέει ότι η επιβολή των νόμων περί μετανάστευσης είναι αρμοδιότητα δική της αρμοδιότητα και ότι το Τέξας με τις κινήσεις του παρεμβαίνει σε αυτές τις αρμοδιότητες, ενώ εμποδίζει τις ομοσπονδιακές δυνάμεις να διασφαλίσουν τα σύνορα του Τέξας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε με απόφαση 5-4 επί έφεσης για την προσωρινή ανατροπή ασφαλιστικών μέτρων κατώτερου δικαστηρίου που απαγόρευε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κόψει τον φράχτη με ξυράφια που είχε εγκαταστήσει το Τέξας κατά μήκος των συνόρων κοντά στο Eagle Pass, ενώ η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται.

Μετά την απόφαση, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε ότι είναι συνταγματικό του δικαίωμα, δικαίωμα της Πολιτείας του Τέξας η αυτοάμυνα έναντι εισβολής, (έτσι χαρακτηρίζει την είσοδο των μεταναστών) και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παραβίασε την συνταγματική συμφωνία της με τις πολιτείες, καθώς δεν εφάρμοσε τους ομοσπονδιακούς νόμους περί μετανάστευσης.

Τι θέλει ο Λευκός Οίκος

Εντωμεταξύ ο Λευκός Οίκος βάλλει κατά της στάσης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την ασφάλεια των συνόρων και τη συμπληρωματική χρηματοδότηση.

“Εάν ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον συνεχίζει να πιστεύει -όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο- ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε άμεσα για τα σύνορα, θα πρέπει να δώσει σε αυτή την κυβέρνηση την εξουσία και τη χρηματοδότηση που ζητάμε για την ασφάλεια των συνόρων”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την Πέμπτη τη στήριξή του στον Άμποτ εγια την διαμάχη του τελευταίου με την κυβέρνηση Μπάιντεν – προτρέποντας τις πολιτείες να στείλουν την Εθνοφρουρά τους στα σύνορα και υποσχόμενος να συνεργαστεί “χέρι με χέρι” με την πολιτεία για την καταπολέμηση της “εισβολής” εάν ο ίδιος ορκιστεί ξανά πρόεδρος, τον Ιανουάριο του 2025.

Την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα “κλείσει τα σύνορα” αν η πρόταση που επεξεργάζεται η Γερουσία το «Secure the Border Act» εγκριθεί ως νόμος του κράτους. Αλλά ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του, ότι ο Μπάιντεν λέει ψέματα και ότι απλώς ακολουθεί παρελκυστική πολιτική.

“Ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίστηκε ψευδώς χθες ότι χρειάζεται το Κογκρέσο να ψηφίσει έναν νέο νόμο για να μπορέσει να κλείσει τα νότια σύνορα, αλλά γνωρίζει ότι αυτό είναι αναληθές”,είπε ο εκπρόσωπος του Μάικ Τζόνσον.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ