Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία με την Ουκρανία για τους ορυκτούς πόρους, ενώ παράλληλα οι δύο χώρες κατέληξαν στη δημιουργία αμερικανο-ουκρανικού επενδυτικού ταμείου που θα χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση της χώρας.
Για την ουκρανική πλευρά, η εν λόγω συμφωνία έχει κομβική σημασία, καθώς διασφαλίζει την πρόσβαση του Κιέβου σε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη συμπλήρωση 100 ημερών από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί «σήμερα το απόγευμα».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπήρξαν αλλαγές της τελευταίας στιγμής και, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, είχε λάβει οδηγία να μην ταξιδέψει στις ΗΠΑ έως ότου η συμφωνία λάβει την τελική της μορφή.
Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν ότι τεχνικά έγγραφα υπεγράφησαν ήδη την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο το Κίεβο επιχείρησε επανεκκίνηση των συνομιλιών σχετικά με ζητήματα τα οποία είχαν ήδη θεωρηθεί ληξιπρόθεσμα, όπως η διακυβέρνηση του ταμείου και ο μηχανισμός διαφάνειας που θα το πλαισιώσει.
Ο πρόεδρος Τραμπ, σε δημόσια τοποθέτησή του τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί πρόσβαση στα ουκρανικά σπάνια ορυκτά, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση αυτή ως «αποζημίωση» για τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν χορηγηθεί από την Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει μετά από μια τεταμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον ίδιο και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Έκτοτε, η επίτευξη συμφωνίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη, με το κλίμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου να χαρακτηρίζεται εύθραυστο και επιφυλακτικό.