ΗΠΑ: Νέο χαστούκι στον Ερντογάν για τα επεισόδια του 2017, έξω από το σπίτι του Τούρκου πρεσβευτή

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε σήμερα, Δευτέρα, την προσπάθεια της Τουρκίας να κλείσει αγωγές που έχουν υποβληθεί στα δικαστήρια των ΗΠΑ, μετά την βίαιη συμπλοκή Κούρδων διαδηλωτών με σωματοφύλακες του Ερντογάν, έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από πέντε και πλέον χρόνια. Οι σωματοφύλακες του Ερντογάν τότε, έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών, έφτασαν στους διαδηλωτές και τους ξυλοκόπησαν. Οι διαδηλωτές προσέφυγαν σε αμερικανικά δικαστήρια και η Τουρκία επικαλέστηκε ασυλία των σωματοφυλάκων για να σταματήσουν οι αγωγές.

Οι δικαστές σήμερα απέρριψαν τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Τα κατώτερα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι η προστασία που παρέχουν οι ΗΠΑ σε ξένους υπηκόους δεν ισχύει στα γεγονότα της 16ης Μαΐου 2017. Τότε, «οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν βίαια με πλήθος διαδηλωτών», περιέγραψε χαρακτηριστικά την κατάσταση ένας δικαστής.

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιτρέπει στις αγωγές να προχωρήσουν. Στις αγωγές, οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν βάναυση επίθεση με γροθιές και κλωτσιές, από τους σωματοφύλακες, οι οποίοι τους έβριζαν και νωρίτερα τους απειλούσαν κάνοντας χειρονομίες που κόβουν το λαιμό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μια γυναίκα τραυματίστηκε και έχασε τις αισθήσεις της, και στη συνέχεια υπέστη επιληπτικές κρίσεις, ενώ άλλες ανέφεραν μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, διάσειση και εφιάλτες.

Το ανώτατο δικαστήριο είχε αναβάλει την απόφασή του για την προσφυγή που είχε κάνει η Τουρκία, ζητώντας τις απόψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα νομικά ζητήματα που παρουσιάστηκαν.
Μετά την σημερινή απόφαση, όσες αγωγές έχουν γίνει μπορούν να προχωρήσουν, ενώ εναντίον της Τουρκίας μπορεί να υποβληθούν και νέες αγωγές, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ανέφερε ότι τα κατώτερα δικαστήρια σωστά διαπίστωσαν ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να ζητήσει ή να επικαλεστεί νομική ασυλία (ετεροδικία) στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Οι δικηγόροι της τουρκικής κυβέρνησης είχαν πει στο δικαστήριο ότι οι σωματοφύλακες του Ερντογάν είχαν τη διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν σωματική βία επειδή προστάτευαν τον αρχηγό του κράτους σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ