ΗΠΑ: Μέτρα για τους ναζί

Ο αμερικανικός στρατός δεσμεύθηκε χθες Παρασκευή να λάβει μέτρα ώστε οι στρατιώτες του να μην χρησιμοποιούν ρατσιστικά ή αντισημιτικά σύμβολα έπειτα από τη δημοσιοποίηση μίας φωτογραφίας η οποία απεικονίζει Πεζοναύτες να ποζάρουν πλάι σε μία ναζιστική σημαία.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η διοίκηση της στρατιωτικής βάσης Πέντλετον στην Καλιφόρνια τα μέλη της ομάδας Πεζοναυτών που πόζαραν πλάι σε μια σημαία με ένα σύμβολο των ναζί –μια φωτογραφία που έχει γίνει πασίγνωστη μέσω του Διαδικτύου– δέχθηκαν επίπληξη αλλά δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις.

“Τα ρατσιστικά και τα αντισημιτικά σύμβολα δεν έχουν απόλυτως καμία θέση μεταξύ των ανδρών και των γυναικών των αμερικανικών δυνάμεων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα “ζήτησε από το σώμα των Πεζοναυτών να ερευνήσει το θέμα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα”, πρόσθεσε ο Λιτλ.

“Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι το σώμα των Πεζοναυτών δεν ανέχεται σε καμία περίπτωση να γίνεται χρήση τέτοιων συμβόλων”, υπογράμμισε από τη μεριά του ο διοικητής των Πεζοναυτών στρατηγός Τζέιμς Έιμος.

Πάντως ούτε ο Πανέτα ούτε ο Έιμος σχολίασαν το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Πεζοναύτες δεν τιμωρήθηκαν.

Η έρευνα “κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Πεζοναύτες στη φωτογραφία δεν γνώριζαν ότι αυτό το σύμβολο συνδέεται με το Ολοκαύτωμα και τις φρικαλεότητες που σχετίζονται με τη ναζιστική Γερμανία”, επεσήμανε ο Έιμος. Οι Πεζοναύτες αυτοί παρακολούθησαν ειδική εκπαίδευση για να διασφαλιστεί ότι “κατάλαβαν καλά” τη σημασία των συμβόλων αυτών, επεσήμανε.

Ο Έιμος σημείωσε εξάλλου ότι έχει δώσει εντολές να εκτιμηθεί η χρήση ναζιστικών συμβόλων στις τάξεις των ελεύθερων σκοπευτών. Στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους οι στρατιώτες, είπε ο Έιμος, θα πρέπει επίσης να μαθαίνουν ότι απαγορεύεται η χρήση τέτοιου είδους συμβόλων.

Οι στρατιωτικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την υπόθεση τον Νομέβριο του 2011 μετά τη δημοσίευση στο διαδίκτυο των φωτογραφιών αυτών, που τραβήχτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2010.

Εξάλλου τον περασμένο μήνα, το Πεντάγωνο άρχισε έρευνα για ένα βίντεο που απεικόνιζε Πεζοναύτες να ουρούν πάνω στις σορούς αφγανών ανταρτών. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα είχε χαρακτηρίσει την πράξη τους “απόλυτα ελεεινή”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ