ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον καλεί το Ιράν να μην εκτελέσει έναν Ιρανοβρετανό, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο

Οι ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα ότι ενώνουν τη φωνή τους με το Ηνωμένο Βασίλειο για να καλέσουν το Ιράν να μην εκτελέσει έναν Ιρανοβρετανό πολίτη, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία και του οποίου η εκτέλεση ενδέχεται να “επίκειται”.

Το Mizan online, το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών, μετέδωσε την Τετάρτη ότι ο Αλιρεζά Ακμπαρί καταδικάστηκε “σε θάνατο για διαφθορά επί της γης και για παραβίαση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας γιατί διαβίβασε πληροφορίες” στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Οι κατηγορίες σε βάρος του Ακμπαρί και η καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών είναι πολιτικά υποκινούμενες και η εκτέλεσή του θα ήταν απαράδεκτη”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, επικαλούμενος “πιθανή επικείμενη εκτέλεση”.

Ζήτησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου την “άμεση απελευθέρωση του Ακμπαρί” και κατήγγειλε πληροφορίες που “ανέφεραν ότι ο Ακμπαρί ήταν ναρκωμένος, βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ανακρίθηκε χιλιάδες ώρες και εξαναγκάστηκε σε ομολογία”.

Την Πέμπτη, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι Ακμπαρί, 61 ετών, κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στον ιρανικό μηχανισμό ασφάλειας και άμυνας.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέιμς Κλέβερλι κατήγγειλε την ετυμηγορία και κάλεσε την Τεχεράνη να μην εκτελέσει τον Βρετανό και Ιρανό πολίτη, καταγγέλλοντας και αυτός μια “πολιτικά υποκινούμενη πράξη”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ