ΗΠΑ – Εκλογές 2020: Πώς ο διορισμός της Μπάρετ μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τον Τραμπ

Ο διορισμός της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ ως υποψήφιας για την κάλυψη της κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει κινητοποιήσει τους συντηρητικούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η τοποθέτηση της κοινής γνώμης απέναντι σε καυτά κοινωνικά θέματα τα οποία μπορεί να κληθεί να διαχειρισθεί ο ύπατος δικαστικός θεσμός της χώρας, όπως είναι οι αμβλώσεις, η υγειονομική περίθαλψη, είναι πιθανόν να λειτουργήσει εναντίον του στις εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης Reuters/Ipsos.

Ο ρεπουμπλικανός Τραμπ, που υπολείπεται του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει να καλλιεργήσει ενθουσιασμό για την επανεκλογή του μεταξύ των αναποφάσιστων και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, ειδικά στις πολιτείες κλειδιά που έχουν καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε προηγούμενες ψηφοφορίες.

Όμως, είναι πιθανότερο για τους ψηφοφόρους αυτούς να συνταχθούν με τις απόψεις των Δημοκρατικών, τασσόμενοι υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση και του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης Obamacare (Affordable Care Act, ACA), και να δυσαρεστηθούν από τον διορισμό της συντηρητικής δικαστή, η οποία είναι αντίθετη με τις απόψεις τους ως προς τα καυτά αυτά θέματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και δόθηκε τώρα στην δημοσιότητα.

Μεταξύ των αναποφάσιστων και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, εκείνοι που επιθυμούν οι αμβλώσεις να παραμείνουν νόμιμες ξεπερνούν με σχέση 2 προς 1 όσους τάσσονται κατά του δικαιώματος στην άμβλωση, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έδειξε επίσης ότι το 56% των «γυναικών των προαστίων» των μεγάλων αμερικανικών πόλεων, μία ομάδα ψηφοφόρων με την οποία φλερτάρει ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η έρευνα Reuters/Ipsos έδειξε επίσης ότι το πρόγραμμα Obamacare, το οποίο ο Τραμπ δεσμεύθηκε να αποξηλώσει, υποστηρίζεται από 6 στους 10 ανεξάρτητους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι επίσης σχετικά δημοφιλές και μεταξύ ομάδων στην υποστήριξη των οποίων ποντάρει συνήθως ο Τραμπ, όπως λευκοί χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το ήμισυ των οποίων υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης πρέπει να διατηρηθεί.

Το πρόγραμμα Obamacare βρίσκεται στην ατζέντα της 10ης Νοεμβρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεσμευθεί να καταργήσει τον νόμο. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο τον καταργήσει, τότε περισσότερα από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν την υγειονομική τους ασφάλιση και εκατομμύρια ακόμη θα έχουν μειωμένη κάλυψη.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, η πλειοψηφία των ανεξάρτητων και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προτιμούν η αντικατάσταση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο για καθυστερήσει για να γίνει από τον νικητή των προεδρικών εκλογών.

Μία άλλη δεξαμενή ψήφων είναι οι ψηφοφόροι σε πολιτείες όπως το Μίσογκαν, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, που υποστήριξαν το 2012 τον Μπαράκ Ομπάμα και στην συνέχεια στράφηκαν προς τον Τραμπ τέσσερα χρόνια αργότερα.

Περί το 25% των ψηφοφόρων αυτών σε ορισμένες πολιτείες υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, σύμφωνα με στοιχεία του Cook Report.

Πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους Ομπάμα/Τραμπ στις μεσοδυτικές πολιτείες τείνουν προς τον Τραμπ σε θέματα εμπορίου και μετανάστευσης, αλλά παραμένουν υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση και τάσσονται κατά της ανάκλησης του Obamacare, γεγονός που δημιουργεί μία ευκαιρία στους Δημοκρατικούς να επενδύσουν με το κατάλληλο μήνυμα στην δεξαμενή αυτή ψηφοφόρων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ