ΗΠΑ: Δεν υπάρχει κατάργηση των περιορισμών για την πώληση των F-16 στην Τουρκία – Όλο το παρασκήνιο

Διευκρινίσεις σχετικά με την είδηση που μετέδωσε το Anadolu ότι η αμερικανική Γερουσία απέσυρε από το προσχέδιο του αμυντικού  προϋπολογισμού των ΗΠΑ τους δύο όρους που δεν επέτρεπαν στην Τουρκία να αγοράσει F-16, έδωσε ο ανταποκριτής του Real FM στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας.

Σύμφωνα με το νεότερο ρεπορτάζ, επειδή η Βουλή είναι σχεδόν σε διάλυση, λόγω των ενδιάμεσων εκλογών που θα γίνουν το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, δεν ήταν δυνατόν να γίνουν οι κατάλληλες διαπραγματεύσεις σχετικά με τις δύο τροπολογίες των γερουσιαστών Μενέντεζ και  Βαν Χόλεν, οι οποίες θέτουν συγκεκριμένους περιορισμούς.  Στο παρόν προσχέδιο κατά συνέπεια δεν περιλήφθηκαν οι δύο τροπολογίες επειδή δεν είναι ομόφωνα δεκτές στη Γερουσία. Στο παρόν προσχέδιο περιλήφθηκαν οι τροπολογίες που είναι ομόφωνα δεκτές.

Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στο τελικό κείμενο Γερουσίας και Βουλής το κείμενο που θα παρουσιαστεί και στον πρόεδρο Μπάιντεν,  θα τοποθετηθούν εκ νέου οι δύο τροπολογίες κι εκεί θα γίνει η απαιτούμενη διαπραγμάτευση. Θα συνεδριάσουν τα δύο σώματα με την παρουσία τεσσάρων βουλευτών από την Βουλή των Αντιπροσώπων και τεσσάρων Γερουσιαστών κι εκεί θα γίνει μία διαπραγμάτευση, για να αποφασίσουν το τελικό κείμενο. Οι δύο τροπολογίες Μενέντεζ και Βαν Χόλεν έχουν ήδη εγκριθεί από τη Βουλή.

Διπλωματικές πηγές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Real FM, εκτιμούσαν ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο ανάπαυλας για το θέμα, αλλά και ισχυρών διαπραγματεύσεων, καθώς και ότι οι δύο τροπολογίες έχουν, σήμερα, πιθανότητες  50-50 στο να περάσουν.

Ακούστε το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Real Fm, Θανάση Τσίτσα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ