ΗΠΑ-Δεν συντονιζόμαστε με το καθεστώς Άσαντ

Οι ΗΠΑ διέψευσαν σήμερα ότι συντονίζουν τις προσπάθειές τους με τη Συρία στις επιχειρήσεις τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς όμως να αρνηθούν ότι η Δαμασκός μπορεί να “ενημερώνεται” για αυτές, κυρίως μέσω του Ιράκ, όπως είχε δηλώσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πριν πραγματοποιήσουμε πλήγματα στη Συρία, ενημερώσαμε ευθέως το συριακό καθεστώς για την πρόθεσή μας να δράσουμε, μέσω της πρέσβειράς μας στα Ηνωμένα Έθνη» η οποία μετέφερε την πληροφορία αυτή στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Συρίας στον ΟΗΕ, εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε ανακοινώσει η Ουάσινγκτον και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος.

«Δεν ζητήσαμε την άδεια του καθεστώτος» και «δεν συντονίσαμε τις πράξεις μας με τη συριακή κυβέρνηση», τόνισε η εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι ήταν ακόμη σαφέστερος στις δικές του δηλώσεις: “Δεν επικοινωνούμε και δεν συντονιζόμαστε με το καθεστώς Άσαντ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας, ούτε εμμέσως ούτε ευθέως”, τόνισε.

Οι δύο εκπρόσωποι ρωτήθηκαν για το θέμα μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Άσαντ στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι η Δαμασκός “ενημερώνεται” για τις αεροπορικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπιμού που μάχεται τους τζιχαντιστές στο έδαφός της. “Υπάρχει, ας πούμε, πληροφόρηση, αλλά όχι και διάλογος” είπε ο Άσαντ αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Συρία λαμβάνει τις “πληροφορίες” αυτές από τρίτες χώρες, όπως από το Ιράκ.

Για το θέμα αυτό η Ψάκι δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να ισχύει. “Δεν θα αποτελούσε έκπληξη: το Ιράκ, όπως και άλλες χώρες, διατηρεί σχέσεις με τους γείτονές του. Το ΙΚ είναι μια κοινή απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής”, τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ