ΗΠΑ: Χάκερ επιχείρησαν να δηλητηριάσουν το πόσιμο νερό μίας ολόκληρης πόλης – ΒΙΝΤΕΟ

Το πόσιμο νερό μίας πόλης περίπου 15.000 κατοίκων στη Φλόριντα των ΗΠΑ, επιχείρησαν να δηλητηριάσουν χάκερ, οι οποίοι εισέβαλαν στο σύστημα διαχείρισης πόσιμου νερού, με σκοπό να αυξήσουν τα επίπεδα ενός πρόσθετου χημικού στοιχείου.

Η ομάδα των χάκερ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή διαχείρισης του πόσιμου νερού μέσω του προγράμματος TeamViewer, ένα πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται για απομακρυσμένη πρόσβαση σε περίπτωση τεχνικής υποστήριξης.

“Ο υπάλληλος που καθόταν στον υπολογιστή, είδε ξαφνικά βλέπει ένα αναδυόμενο παράθυρο, το οποίο έγραφε πως κάποιος έχει πρόσβαση στον υπολογιστή. Έπειτα είδε τον κέρσορα του ποντικιού να κινείται και να ανοίγει προγράμματα για να ρυθμίσει το σύστημα” ανέφερε ο σερίφης της πόλης.

Οι χάκερ αύξησαν την ποσότητα υδροξειδίου του νατρίου (σ.σ. καυστικό νάτριο), το οποίο χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για να ελεγχθεί η οξύτητα του νερού. Μεγάλες ποσότητες υδροξειδίου του νατρίου είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Όταν οι χάκερ “βγήκαν” από το σύστημα, ο υπάλληλος επανέφερε τα σωστά επίπεδα την ποσότητα του χημικού στοιχείου και ειδοποίησε τον προϊστάμενό του, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον σερίφη της πόλης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ακόμα και αν η αντίδραση του υπαλλήλου δεν ήταν άμεση, οι εγκαταστάσεις έχουν δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες αποτρέπουν ποσότητες νερού με αυξημένο χημικό να φτάσουν στις βρύσες των καταναλωτών.

Το FBI και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμα αν η επίθεση προήλθε από το εσωτερικό της χώρας ή από το εξωτερικό. Το περιστατικό αυτό προβληματίζει τους ειδικούς ασφαλείας, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ολοένα και περισσότερες επιθέσεις στις υποδομές πόλεων, είτε στα δίκτυα ηλεκτρισμού, είτε σε νοσοκομεία είτε σε άλλους τομείς απαραίτητους για τη λειτουργία της κοινωνίας σε πληθυσμούς μερικών χιλιάδων, ακόμα και εκατομμυρίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ