ΗΠΑ: Αποζημίωση-μαμούθ για… πάρτι γενεθλίων

Εργαζόμενος στις ΗΠΑ θα αποζημιωθεί με σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια επειδή απολύθηκε όταν έπαθε κρίση πανικού στο πάρτι γενεθλίων, που του οργάνωσαν οι συνάδελφοί του χωρίς τη θέλησή του.

Η αμερικανική εταιρεία Gravity Diagnostics, που εδρεύει στο Κεντάκι, καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 450.000 δολαρίων σε υπάλληλό της για την απόλυσή του, μετά την κρίση πανικού στο πάρτι γενεθλίων του. Ωστόσο η εταιρεία σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση.

Ο Κέβιν Μπέρλινγκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι πάσχει από άγχος, είχε προειδοποιήσει την προϊσταμένη του ότι δεν επιθυμούσε να γιορτάσει τα γενέθλιά του, επειδή του ξυπνούσαν άσχημες μνήμες από το διαζύγιο των γονιών του. Όμως, στις 7 Αυγούστου 2019, όταν οι υπάλληλοι έκαναν διάλειμμα για φαγητό, είδε τους συναδέλφους του να του εύχονται «χρόνια πολλά» και διαπίστωσε ότι είχαν αναρτήσει ένα ευχετήριο πανό στην αίθουσα ανάπαυσης.

Ο Μπέρλινγκ έφυγε, πήγε στο αυτοκίνητό του και, όπως ισχυρίζεται, έπαθε κρίση πανικού.

Την επομένη, σε μια συγκέντρωση των υπαλλήλων, ο Μπέρλινγκ εμφανίστηκε «οργισμένος, να σφίγγει τις γροθιές και τα δόντια του, με το πρόσωπο κόκκινο και τρέμοντας» και είπε στην επικεφαλής «να βγάλει τον σκασμό», όπως ανέφερε ο δικηγόρος της εταιρείας, Τζον Μάλεϊ. Η προϊσταμένη και ένας άλλος εργαζόμενος που ήταν παρόντες «φοβήθηκαν για την ασφάλειά τους» και η εταιρεία αποφάσισε να απολύσει τον Κέβιν Μπέρλινγκ.

Πριν από το επεισόδιο, ο Μπέρλινγκ δεν είχε δεχτεί ποτέ καμία παρατήρηση για τη συμπεριφορά του.

Ο υπάλληλος προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της εταιρείας, κατηγορώντας τη για «διακρίσεις», λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Φέτος, στο τέλος Μαρτίου, δικαιώθηκε, αφού του επιδικάστηκε ποσό ύψους 450.000 δολαρίων – τα 150.000 για την απώλεια εισοδήματος που υπέστη και τα υπόλοιπα για «τον εξευτελισμό, την απώλεια αυτοεκτίμησης και την οδύνη» που του προξένησε η απόλυση.

Ο Μάλεϊ είπε ότι η εταιρεία δεν κάνει διακρίσεις, δεν είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα υγείας του υπαλλήλου της και σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

«Οι εργοδότες, ιδίως αυτήν την περίοδο που σημειώνονται βιαιοπραγίες στους χώρους εργασίας, έχουν το δικαίωμα και οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα, όπως εδώ, για να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους», είπε ο δικηγόρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ