Μόσιαλος για Σανγκάη: Αδιέξοδη η πολιτική για μηδενική διασπορά του κορονοϊού – Τι είπε για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Στην έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Σανγκάη, αναφέρθηκε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο, καθώς αποτελεί επίσημη επιλογή της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας να υπάρχει μηδενική διασπορά του ιού στη χώρα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της εμφάνισης κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά και στο εάν αυτά σχετίζονται με τον κορονοϊό, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα σε όσους κάνουν θεωρίες συνωμοσίας. 

Ερωτηθείς, γιατί τόσο ξαφνικά υπάρχει τόση αυστηρότητα στην τήρηση του lockdown στη Σανγκάη, ο Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε πως αυτό συμβαίνει γιατί “συμβαδίζει με την πολιτική των δύο τελευταίων ετών που εφαρμόζει η Κίνα, της μηδενικής διασποράς του ιού. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό για την Κίνα, το γνωρίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο του 2020, που τους ξέφυγε η πανδημία”. Υπογράμμισε, δε, ότι έκτοτε “οι Κινέζοι εφαρμόζουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα γενικότερα, σε σχέση με τις δυτικές κοινωνίες και πολλές, άλλες χώρες, της νοτιοανατολικής Ασίας. Επομένως, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, είναι μία επίσημη επιλογή της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας να υπάρχει μηδενική διασπορά του ιού στην Κίνα”.

Ωστόσο, το πρόβλημα τώρα, όπως είπε, είναι ότι “αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, γιατί έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα του ιού. Θα μπορούσε κανείς να δεχτεί την πολιτική του μηδενικού Covid με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, τώρα, όμως, με την Όμικρον 2 που υπάρχει τόσο πολύ μεγάλη διασπορά και τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας νόσησης – εξακολουθούν, όμως να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης-  οι στρατηγικές των περισσότερων χωρών έχουν αλλάξει. Αντί επομένως να επιδιώκουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα, δηλαδή αυτός να είναι ο βασικός στόχος της στρατηγικής των περισσότερων χωρών, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε όσους έχουν νοσήσει, κυρίως με αντιικά φάρμακα και μονωκλονικά αντισώματα και προφανώς με την επέκταση των εμβολιασμών. Γιατί αν προστατεύεσαι από τα εμβόλια σωστά, δεν θα νοσήσεις σοβαρά. Επομένως, έχουμε φύγει, πλέον, από τη λογική ότι δεν θα νοσήσει κανένας, έστω και ήπια. Ξέρουμε ότι οι περισσότεροι θα νοσήσουμε αργά ή γρήγορα, η συντριπτική πλειονότητα ήπια, γιατί μας προστατεύουν τα εμβόλια. Ελάχιστοι θα νοσήσουν σοβαρά. Αυτοί που θα νοσήσουν σοβαρά θα αντιμετωπιστούν με αντιικά φάρμακα και με μονοκλωνικά αντισώματα”.

Επομένως, υπογράμμισε, αυτό το λάθος κάνει η Κίνα. “Δεν έχει καταλάβει πολιτικά πλέον ότι ο ιός έχει αλλάξει και θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει διαφορετικά. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι. Ενώ το 88,8% των Κινέζων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, τα κινεζικά εμβόλια ξέρουμε ότι δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά με αυτά της Pfizer και Moderna…”,  τόνισε και συμπλήρωσε ότι “πολύ μικρό ποσοστό των Κινέζων έχουν εκτεθεί στις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, λόγω των σοβαρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα”.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ο Ηλίας Μόσιαλος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι “όχι δεν έχει πει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ότι αυτό έχει σχέση με τον κορονοϊό” και πρόσθεσε ότι “θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τι γίνεται και θα επανέλθουμε”.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), έδωσε και τη δική του απάντηση σε όσους κάνουν θεωρίες συνωμοσίας.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ