ΗΠΑ: Αγοράζουν «έξυπνες» βόμβες και πυραύλους λόγω ISIS

Το Πεντάγωνο πρόκειται να επιταχύνει το 2017 τις αγορές «έξυπνων» βομβών και πυραύλων, το απόθεμα των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε την Τρίτη (2/2) το βράδυ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ για το 2017 προβλέπει την αγορά «πλέον των 45.000» βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ και το σύστημα γεωεντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρων GPS, καθώς και άλλων «έξυπνων» βλημάτων, έναντι ποσού 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τις χρησιμοποιούμε τόσο» εναντίον των τζιχαντιστών «που τα αποθέματά μας αρχίζουν να είναι χαμηλά», εξήγησε ο Κάρτερ, παρουσιάζοντας τις αδρές γραμμές του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας. Η λεπτομερής παρουσίαση του σχεδίου του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει την προσεχή εβδομάδα.

Ο διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία χρησιμοποιεί συχνότερα από ποτέ άλλοτε τέτοιου είδους όπλα για τους βομβαρδισμούς ακριβείας που χρησιμοποιεί, ώστε να χάνουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν λιγότεροι άμαχοι, όπως τονίζει. Αντιπαραβάλλει την αποτελεσματικότητα των όπλων που χρησιμοποιεί με τη χρήση μη κατευθυνόμενων βομβών στις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας — οι οποίες, όπως λέει η Ουάσινγκτον και σημειώνουν ΜΚΟ, προκαλούν βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο συνασπισμός δεν παραδέχεται παρά μόνο 21 θύματα μεταξύ των αμάχων στις επιδρομές του, αφότου άρχισαν στο Ιράκ και στη Συρία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2014 αντίστοιχα. Ωστόσο έχει κατηγορηθεί ότι υποτιμά τον αριθμό των απωλειών, που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εκατοντάδες: σύμφωνα με την ΜΚΟ Airwars (Λονδίνο) πιθανόν ξεπερνούν τους χίλιους.

Συνολικά, οι δαπάνες για την εκστρατεία εναντίον του ISIS θα αυξηθούν κατά 50% στον αμερικανικό στρατιωτικό προϋπολογισμό του 2017 και θα ανέλθουν σε $7,5 δισεκ., είπε ο Κάρτερ.

Η αύξηση αυτή θα επιτρέψει την κλιμάκωση της δράσης εναντίον των ισλαμιστών, εξήγησε ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ. Το θέμα της δράσης εναντίον του ISIS θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη συνάντηση των 26 υπουργών Άμυνας χωρών του διεθνούς συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο πόλεμος εναντίον του ΙSIS οδήγησε επίσης το Πεντάγωνο να αναβάλει ως το 2022 τουλάχιστον τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών εκ του σύνεγγυς υποστήριξης A-10, καθώς αποτελούν ένα ατού στις επιχειρήσεις με στόχο δυνάμεις των τζιχαντιστών, είπε ο Κάρτερ.

Γενικότερα το αμερικανικό Πεντάγωνο προβλέπει ότι θα δαπανήσει $582,7 δισεκ. το 2017, ένα ποσό ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του για το 2016 ($585,3 δισεκ.).

Πέραν της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων εναντίον του ISIS, θα τετραπλασιαστούν σε $3,4 δισεκ. οι δαπάνες για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη με στόχο την αποτροπή της «ρωσικής επιθετικότητας», είπε ακόμη ο Άστον Κάρτερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μοτοσικλέτα-ελικόπτερο το νέο στοίχημα των Αμερικανών – ΒΙΝΤΕΟ

Eκκληση Κέρι στη Συρία για συνέχιση των συνομιλιών

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.