Ινδία: Το Πολεμικό Ναυτικό παρενέβη για να αποτρέψει απόπειρα πειρατείας στην Αραβική θάλασσα

Kομάντος του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο με σημαία Λιβερίας που είχε καταληφθεί στην Αραβική Θάλασσα και τώρα διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης , όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (5/1/2023) το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Ινδία έστειλε το πλοίο της στα ανοιχτά της Σομαλίας για να βοηθήσει το πλήρωμα του πλοίου που υπέστη πειρατεία. Στο πλοίο επιβαίνουν 15 Ινδοί, ως πλήρωμα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των ινδικών μέσων ενημέρωσης. Το πλήρωμα έστειλε σήμα κινδύνου σε βρετανική ναυτική υπηρεσία, λέγοντας ότι “πέντε έως έξι μη εξουσιοδοτημένα ένοπλα άτομα” είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο ανατολικά της λιμενικής πόλης Έιλ της Σομαλίας το βράδυ της Πέμπτης. Ένα αεροσκάφος πέταξε στην περιοχή και ήρθε «σε επαφή με το πλοίο, διαπιστώνοντας ότι το πλήρωμα ήταν ασφαλές, παρά την επιβίβαση των ενόπλων, όπως μεταδίδει το BBC.

Πρόκειται για το «MV Lila Norfolk» το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα. Όπως μεταδίδει το Reuters το πολεμικό πλοίο INS Chennai, της Ινδίας, άλλαξε πορεία και αναπτύχθηκε στην περιοχή για να βοηθήσει το πλοίο. Το ινδικό πολεμικό ναυτικό έχει αυξήσει την επιτήρηση της Αραβικής Θάλασσας μετά την πρόσφατη σειρά επιθέσεων στην περιοχή. Νωρίτερα είχε κάνει γνωστό ότι στο πλαίσιο της επιχείρησής του, είχε ερευνήσει μεγάλο αριθμό αλιευτικών σκαφών και είχε επιβιβαστεί σε σκάφη ενδιαφέροντος στην περιοχή.

Οι πειρατείες εμπορικών πλοίων και οι απόπειρες πειρατείας κοντά στον Κόλπο του Άντεν και στις περιοχές της Αραβικής Θάλασσας επαναλήφθηκαν τον Δεκέμβριο μετά από μια εξαετή ανάπαυλα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ναυτικές δυνάμεις με επικεφαλής τις ΗΠΑ έστρεψαν την προσοχή τους στην Ερυθρά Θάλασσα για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Χούτι.

Τα δεδομένα από το Κέντρο Πληροφοριών του Ινδικού Ναυτικού – Περιοχή Ινδικού Ωκεανού δείχνουν τουλάχιστον τρεις πειρατείες τον Δεκέμβριο στην περιοχή. Το προηγούμενο τέτοιο περιστατικό είχε αναφερθεί το 2017.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ