Ιαπωνία: Το χαρτί υγείας ως «εργαλείο» για την αποτροπή αυτοκτονιών – Τι μηνύματα γράφουν

Οι αρχές στην κεντρική Ιαπωνία υιοθετούν μία ασυνήθιστη νέα προσέγγιση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μακροχρόνιο πρόβλημα των αυτοκτονιών στη χώρα: την αναγραφή μηνυμάτων υποστήριξης στα χαρτιά υγείας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που τέθηκε σε εφαρμογή στα πανεπιστήμια στον νομό Γιαμανάσι, δυτικά του Τόκιο.

«Αγαπητέ/ή που περνάς δύσκολες ημέρες και προσποιείσαι ότι όλα πάνε καλά. Δεν χρειάζεται να μας τα πεις όλα… αλλά γιατί όχι μερικά από αυτά;», είναι ένα από τα μηνύματα που μπορεί να διαβάσει κανείς, τυπωμένα με μπλε γράμματα πάνω στα λευκά ρολά υγείας.

Τα μηνύματα έχουν συνταχθεί από έναν ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας και συνοδεύονται από τους αριθμούς τηλεφωνικών γραμμών για την αποτροπή των αυτοκτονιών. Επίσης, στα χαρτιά υγείας έχουν τυπωθεί και καθησυχαστικές εικόνες, όπως μια κουλουριασμένη γάτα.

Οι αρχές στο Γιαμανάσι διένειμαν 6.000 τέτοια ρολά υγείας στα 12 πανεπιστήμια της περιοχής τον περασμένο μήνα.

«Είστε μόνοι στις τουαλέτες. Νιώθουμε ότι σε τέτοιες στιγμές είναι που οι θλιβερές σκέψεις μπορούν να σας έρθουν στο μυαλό», εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της περιοχής Κενίτσι Μιγιαζάουα.

Όπως σε πολλές άλλες χώρες, στην Ιαπωνία καταγράφηκε άλμα στον αριθμό των αυτοκτονιών με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς πολλοί άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα.

Το 2020, σχεδόν 500 παιδιά και έφηβοι αυτοκτόνησαν στην Ιαπωνία, αριθμός ρεκόρ και σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

ΦΩΤΟ: Yamanashi Prefectural Office/AFP/Handout

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ