Η υπερεκτιμημένη τουρκική φρεγάτα Istanbul που μοιάζει με κορβέτα – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ο Ερντογάν χθες περιχαρής ανακοίνωνε από τα ναυπηγεία της Γιάλοβα στην Τουρκία την ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας της φρεγάτας Istanbul, η οποία εξοπλίζεται με εγχώριας κατασκευής οπλικά συστήματα. Πόσο υπερεκτιμημένη είναι, όμως;

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Ως αποτέλεσμα των εμπάργκο που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, η TCG Istanbul, η πρώτη φρεγάτα που κατασκευάστηκε από Τούρκους μηχανικούς με εγχώριους και εθνικούς πόρους, έρχεται να ενισχύσει το ναυτικό μας με τις δυνατότητες και την πλήρως εξοπλισμένη υψηλή τεχνολογία» αναφέρει η προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας SSB.

Η φρεγάτα Istanbul και με πλευρικό κωδικό το F-515 φέρει αυτόνομο σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS) με την ονομασία «MDAS» και 16 εγχώριους αντιπυραυλικούς πυραύλους “Atmaca” με το επίσης εγχώριας κατασκευής σύστημα τερματικής άμυνας “Gokdeniz”.

Είναι μήκους 113 μέτρων, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 29+ κόμβων κι έχει εκτόπισμα 3.100 τόνους. Τα χαρακτηριστικά προσομοιάζουν περισσότερο σε μία βαριά οπλισμένη κορβέτα παρά σε φρεγάτα.

τουρκική φρεγάτα

Ουσιαστικά πρόκειται για την επιμήκυνση της κορβέτας ADA (MILGEM), επίσης τουρκικής κατασκευής. Της φρεγάτας Istanbul θα ακολουθήσουν ακόμη τρία όμοια πλοία, τα οποία θα λάβουν ονομασίες από αρχικό γράμμα “I”, δηλαδή Izmir, Izmit και Icel.

Ενώ τα ελληνικά πλοία εξοπλίζονται με το αντιαεροπορικό σύστημα RAM με δυνατότητα εκτόξευσης 21 πυραύλων, η τουρκική φρεγατο-κορβέτα εξοπλίζεται με 32 αντιαεροπορικούς πύραυλους HISARO. Πρόκειται για αντίγραφα πολυεθνικών πυραύλων IRIS-T, που οι Τούρκοι κατάφεραν να κατασκευάσουν με γερμανική βοήθεια. Η εμβέλειά τους είναι 25 χλμ, κάτι που θεωρείται μικρό ως απόδοση για τις απαιτήσεις στο σύγχρονο πεδίο.

τουρκική φρεγάτα

Ακόμη και το ραντάρ, είναι ένα ολλανδικής κατασκευής, SMART-S, το οποίο αναπτύχθηκε στην αυγή του 2000. 20 χρόνια μετά, το ραντάρ μπορεί οριακά να καλύψει τις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου και σε μερικά χρόνια θα θεωρείται παρωχημένο.

Τι σημαίνουν επιχειρησιακά όλα τα παραπάνω; Ότι το πλοίο με το συγκεκριμένο εκτόπισμα και οπλισμό δεν μπορεί να κάνει επίδειξη σημαίας και να αποτελέσει σοβαρή απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο. Βάσει εμπειρίας, όπως εξηγούσαν στο enikos.gr ναυπηγοί, ένα πλοίο σαν κι αυτό μπορεί οριακά να επιχειρήσει προχωρώντας σε εκτόξευση πυραύλων με κατάσταση θάλασσας 5.

Αυτό δίνει περιορισμένη επιχειρησιακή ικανότητα, το οποίο γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι, όσο κι αν θέλουν να διαφημίσουν το πλοίο ως ένα επίτευγμα της σύγχρονης ναυπηγικής.

Το θαλάσσιο πεδίο έχει μεταβληθεί άρδην και οι προκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, καθιστώντας πλοία σαν κι αυτά εξαιρετικά ευάλωτα σε πολλές σύγχρονες απειλές.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ