Η Βαλκυρία των αιθέρων: Drone με τεχνητή νοημοσύνη που διαλέγει τους στόχους του – ΦΩΤΟ

Ένα αυτόνομο drone, που ενεργεί αυτοβούλως μέσω τεχνητής νοημοσύνης, δοκιμάζει ήδη η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ζωντανεύοντας εικόνες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην Σκανδιναβική μυθολογία οι Βαλκυρίες ήταν θεραπαινίδες του Όντιν που μάζευαν από τα πεδία των μαχών όσους σκοτώθηκαν πολεμώντας γενναία, με σκοπό να τους μεταφέρουν στη Βαλχάλα. Η ονομασία τους σημαίνει αυτές που επιλέγουν τους σφαγιασθέντες.

Εμπνευσμένο από την μυθολογία το drone XQ-58A Valkyrie της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι το πρώτο πλήρως ανεπτυγμένο drone που πετά αυτοβούλως με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI – artificial intelligence).

Το εργαστήριο των ΗΠΑ πραγματοποίησε την τρίωρη πρώτη πτήση στις 25 Ιουλίου με δοκιμαστικές μονάδες στο συγκρότημα δοκιμών και εκπαίδευσης Eglin στη Φλόριντα. Η πτήση ήταν απόρροια δύο χρόνων συστηματικής δουλειάς κι έρευνας σε συνεργασία με τη Skyborg Vanguard, μια ομάδα που αποτελείται από προσωπικό από το εργαστήριο και το Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής της Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό τη δημιουργία μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Η ομάδα αυτόνομων εναέριων επιχειρήσεων του εργαστηρίου δημιούργησε αλγόριθμους για την πτήση που χρειάστηκε εκατομμύρια ώρες για να ωριμάσει σε προσομοιώσεις, κατά τη διάρκεια εξόδων – πτήσεων με το πειραματικό αεροσκάφος X-62 VISTA, ενώ εργαζόνταν με το XQ-58A και κατά τη διάρκεια εργασιών δοκιμών εδάφους, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

Προηγούμενες πτήσεις του XQ-58A Valkyrie υποστήριξαν την προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας στην έρευνα αξιοπιστίας. Η Kratos Defense and Security Solutions κατασκευάζει το drone.

Το Εργαστήριο Έρευνας της Αεροπορίας είναι το κύριο κέντρο επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνο για την ανακάλυψη, ανάπτυξη και ενσωμάτωση οικονομικών τεχνολογιών πολεμικών μαχών για τις δυνάμεις του αέρα, του διαστήματος και του κυβερνοχώρου της χώρας.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τις μελλοντικές μάχες και την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κατανοήσουμε την επιχειρησιακή εικόνα και να λάβουμε αποφάσεις», δήλωσε ο Ταξίαρχος Σκοτ ​​Κέιν, διοικητής του εργαστηρίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η τεχνητή νοημοσύνη, οι αυτόνομες λειτουργίες και η ομάδα ανθρώπου-μηχανής συνεχίζουν να εξελίσσονται με πρωτοφανή ρυθμό και χρειαζόμαστε τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των εταίρων της βιομηχανίας για να συμβαδίσουμε».

Βαλκυρία drone

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ