Η πολυτάραχη ζωή του γιου του Ερντογάν μετά το Χάρβαρντ – Οι “χρυσές” μπίζνες και οι κατηγορίες για σχέσεις με τον ISIS

Έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσει ο γιος του Ταγίπ και της Εμινέ Ερντογάν, Νετσμετίν Μπιλάλ Ερντογάν, στον οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ρώτησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό τι κάνει ο ανιψιός του, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος,ήταν συμφοιτητής με τον γιο του στο Χάρβαντ.

Ο Νετσμετίν Μπιλάλ αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση, στέκεται στο πλευρό του πατέρα του. To όνομά του έχει εμπλακεί πολλάκις σε κάθε είδους σκάνδαλο, από ξέπλυμα χρήματος, μίζες έως και τη συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Μπιλάλ είναι το ένα από τα τέσσερα παιδιά του Τούρκου προέδρου με την Εμινέ. Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1981 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι το τρίτο παιδί του προεδρικού ζεύγους και έχει τρία αδέρφια, τον Αχμέτ Μπουράκ, τη Σουμεϊγιέ και την Εσρά.

Αφού τελείωσε το σχολείο το 1999 μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα και αποφοίτησε με Μπάτσελορ στις Πολιτικές Επιστήμες και τα Οικονομικά. Στη συνέχεια, πήρε Μάστερ από το JFK School of Government στο Χάρβαρντ με αντικείμενο τις Πολιτικές Επιστήμες. Εκεί γνωρίστηκε με τον νυν δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και ανέπτυξαν μία φιλία, ενώ διατηρούν επικοινωνία μέχρι σήμερα.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, τον Νοέμβριο του 2004 άρχισε να εργάζεται ως εσωτερικός στην Παγκόσμια Τράπεζα. Μόλις ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα πρακτικής του άσκησης, εργάστηκε ως βοηθός ερευνών στο Brookings Institute, στην Ουάσινγκτον. Το 2005 έβαλε υποθήκη σε εταιρεία του Μέριλαντ και αγόρασε ένα διαμέρισμα αντί 261.000 δολαρίων. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο εμπόριο το 2006, οπότε και επέστρεψε στην Τουρκία και άρχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Έγινε συνεταίρος σε διάφορες εταιρείες κατά καιρούς συμμετέχοντας με υψηλά ποσοστά. Την 1η Ιουλίου 2009 υπηρέτησε την 21ήμερη στρατιωτική του θητεία.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι ένας από τους τρεις μετόχους της εταιρείας BMZ Group Denizcilik ve İnşaat Sanayi Anonym Şirketi, μία εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών. Τα πλοία της εταιρείας φέρεται να μετέφεραν παράνομα το πετρέλαιο του ISIS από τα λιμάνια της Βηρυτού και του Τσεϊχάν.

Επίσης, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), ενός ιδρύματος για την εκπαίδευση και τη νεολαία. Στο διοικητικό συμβούλιο του TURGEV συμμετείχαν η μεγαλύτερη αδερφή του Εσρά Ερντογάν Αλμπαϊράκ, οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μεχμέτ Ντογκάν Κουμπάτ και ο Μουσταφά Ατάς, ο δήμαρχος της Ουμρανίγε Χασάν Τζαν και ο δήμαρχος της Φατίχ Μουσταφά Ντεμίρ.

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, στις 28 Σεπτεμβρίου 2004 ο Μπιλάλ παντρεύτηκε τη Ρεγιάν Ουζουνέρ, με καλεσμένους τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον τότε Αλβανό πρωθυπουργό Φάτος Νάνο. το 2007 ήρθε στη ζωή ο πρώτος του γιος Ομέρ Ταγίπ και στις 14 Νοεμβρίου 2013 ο δεύτερος Αλί Ταχίρ.

Τον Οκτώβριο του 2015 αναφέρθηκε ότι ο Μπιλάλ και η οικογένειά του μετακόμισαν στην Μπολόνια. Είχε ανακοινωθεί τότε ότι θα ολοκλήρωνε το διδακτορικό του στοJohns Hopkins University SAIS Bologna Center, αλλά το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν μία εργασία και γι αυτό δεν απαιτείτο η διαρκή του παρουσία στην Μπολόνια. Πάντως τουρκικές εφημερίδες σχολίαζαν πως μετακόμισε στην Ιταλία για να αποφύγει τον έλεγχο για τα σκάνδαλα στα οποία εμπλεκόταν. Το γεγονός ότι θα σπούδαζε του έδινε το προνόμιο να έχει άδεια διαμονής στη χώρα για δύο χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2016 η εισαγγελία της Μπολόνια ξεκίνησε δίκη εναντίον του για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Ερντογάν κατηγορήθηκε για διαφθορά το 2013 όταν ξέσπασε σκάνδαλο στην Τουρκία που επηρέασε κορυφαία μέλη του ιδρύματος TÜRGEV, που κατηγούνταν για αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου της εποχής το όνομα του Μπιλάλ Ερντογάν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των περίπου 30 επιχειρηματιών και βουλευτών σε βάρος των οποίων είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις εισαγγελικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης. Η δικαστική αστυνομία ωστόσο αρνήθηκε να εκτελέσει το ένταλμα αυτό.

Πάντως, το όνομά του έχει εμπλακεί σε κάθε είδους σκάνδαλο: Διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, παρεμβάσεις στη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης, παράνομες μεταβιβάσεις κρατικής γης, διώξεις δημοσιογράφων, και ανώτατων δικαστικών λειτουργών, ακόμη και αστυνομικών, ενώ φέρεται να διατηρεί δεσμούς και με τρομοκρατικές οργανώσεις. Το 2015 φήμες τον έφεραν ως τον “άτυπο υπουργό Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους”.

Τον Νοέμβριο του 2015, τον γύρο των social media έκανε μία φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν ο γιος το Ερντογάν να απολαμβάνει το δείπνο του σε εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης με τον φερόμενο ηγέτη του ISIS, που σύμφωνα με κάποιους συμμετείχε στις σφαγές σε πόλεις της Συρίας. Η φωτογραφία αυτή σύμφωνα με δημοσίευμα της Russia Today ενέτεινε τις εικασίες περί συνεργασίας του Μπιλάλ με τους τζιχαντιστές στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

σχολίασε κι εσύ