Η Ν. Κορέα αποσύρει όλους τους Hawk – Σαν αυτούς που έχει η Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε την οριστική απόσυρση από την ενεργό δράση του πυραυλικού – αντιαεροπορικού συστήματος Hawk. Αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας κρίθηκε ότι πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου.

Στη θέση τους τοποθετείται το εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα Cheongung Block-1 medium-range SAM systems.

Σε αντίθεση με το σύστημα Hawk που φέρει 4 πυραύλους το κορεατικής κατασκευής μεσαίου βεληνεκούς σύστημα φέρει 8 πυραύλους ανά όχημα με μέγιστη εμβέλεια τα 40 χλμ. Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 42 συστήματα, που συγκροτούν τις μοίρες 180 και 181 Πυροβολικού, που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των στρατηγικών στόχων του λεκανοπεδίου Αττικής.

Το 2006 ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός τους στο επίπεδο Phase 3, διπλασιάζοντας σχεδόν την εμβέλεια εμπλοκής στόχου από τα 25 στα 42 χλμ και ύψος 45.000 ποδών ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εμπλέξουν ακόμη και ελικόπτερα, drones ή ακόμη και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε βεληνεκές μικρότερο των 23 χλμ.

Τα κορεατικά συστήματα που αποσύρονται δεν είχαν υποστεί το πρόγραμμα αναβάθμισης Phase 3.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ