Η Νότια Κορέα αποσύρει τα Black Hawk – Ευκαιρία για την Αεροπορία Στρατού;

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο enikos.gr έχουμε αρκετές φορές ασχοληθεί με την Αεροπορία Στρατού αναδεικνύοντας τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Η προσθήκη των 70 ελικοπτέρων Kiowa, η ενίσχυση του στόλου με Chinook 47D αλλά και οι διαδικασίες ένταξης των 6 ΝΗ90 στο δυναμικό, ανεβάζοντας σε 20 τα διαθέσιμα, έχουν φέρει χαμόγελα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ωστόσο, παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι», που είναι το πρόγραμμα απόσυρσης των μονοκινητήριων UH-1H, γνωστά κι ως Huey.

Όπως και να ‘χει, αυτά τα ελικόπτερα – από την εποχή του Βιετνάμ – έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην Αεροπορία Στρατού και η αντικατάστασή τους πλέον θεωρείται επιβεβλημένη.

Βεβαίως και τα ελικόπτερα από τα αποθέματα των ΗΠΑ αποτελούν μία καλή πηγή – και οικονομικά συμφέρουσα, αν ακολουθηθούν διαδικασίες όμοιες με αυτές των Kiowa – ωστόσο υπάρχουν κι άλλες επιλογές, που σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να φέρουν άμεση ενίσχυση.

Τέτοια εν δυνάμει επιλογή θα μπορούσε να είναι η περίπτωση της Νοτίου Κορέας, η οποία αποφάσισε να αποσύρει τα Black Hawk που διαθέτει. Αυτή τη στιγμή έχει 103 ελικόπτερα τύπου UH-60P τα οποία επρόκειτο να αναβαθμίσει. Όμως, τον περασμένο Μάιο ελήφθη η απόφαση τελικά να μην προχωρήσουν στην αναβάθμιση αλλά της απόσυρσης του συνόλου του στόλου και της αντικατάστασής του με το εγχώριας παραγωγής ελικόπτερο KUH-1 Surion που αναπτύχθηκαν από την Korea Aerospace Industries.

Οι διαφορές των δύο ελικοπτέρων είναι μεγάλες, αφού το κορεατικής κατασκευής μπορεί να μεταφέρει 9 άτομα ένα 11 του Black Hawk. Επιπλέον, το πρόγραμμα προμήθειας των 130 ελικοπτέρων κορεατικής κατασκευής θα κοστίσει περίπου 2,9 δισ. δολάρια έναντι μόλις 580 εκατ. ευρώ που κόστιζε το πρόγραμμα αναβάθμισης των 103 Black Hawk.

Αναμφίβολα, εάν δύναται να υπάρξει συνεννόηση για ελληνοποίηση μέρους των κορεατικών ελικοπτέρων θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω κάτω στις δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού. Οι ανάγκες υπολογίζονται σε περίπου 40 μονάδες, που σημαίνει ότι ακόμη και με το κόστος αναβάθμισης, εάν παραχωρούνται έναντι συμβολικού ποσού, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία σοβαρή εναλλακτική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ