Η Μόσχα ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο

Η Μόσχα ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο

 

Η Ρωσία θα ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις για το φυσικό αέριο με την Ουκρανία, αν οι νέοι ηγέτες της χώρας πληρώσουν τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Κανείς δεν είπε ποτέ: δώστε μας 4 δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως. Αντίθετα, είπαμε δείξτε μας ότι είστε έτοιμοι να δράσετε. Αν πληρώσουν ένα μέρος του χρέους, αυτό είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των συζητήσεων», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο μιας αναθεώρησης της τιμής πώλησης του φυσικού αεριού προς την Ουκρανία, ο Ρώσος πρωθυπουργός απάντησε: «Φυσικά είναι πιθανό. Είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση».

Η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουκρανία εξαρτάται για περισσότερο από το μισό φυσικό αέριο που καταναλώνει από τη Ρωσία, όμως έχει αρνηθεί το αίτημα της Gazprom να πληρώνει 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τα ενεργειακά της αποθέματα «πολιτικά» για να τιμωρήσει τη χώρα.

Το Κίεβο λέει ότι τα 288,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, που κατέβαλε ως τώρα, είναι μια δίκαιη τιμή.

Η Gazprom από την πλευρά της εμμένει στη θέση της, ενώ απείλησε ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία ήδη από τις 3 Ιουνίου, αν η χώρα δεν προπληρώσει για το αέριο που θα λάβει τον μήνα αυτό.

Το χρέος της Ουκρανίας προς τη Gazprom ανέρχεται σε 3,51 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος για το φυσικό αέριο του Ιουνίου είναι 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας να συναντηθούν στις 19 Μαΐου στο Βερολίνο.

«Στη διάρκεια της συνάντησης προβλέπεται να οριστεί ένα μέρος και μια ημερομηνία για έναν δεύτερο γύρο τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Οι πρώτες τριμερείς διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις 2 Μαΐου στη Βαρσοβία χωρίς να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ